Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt seksueel misbruik voor kinderen in jeugdzorg

Er is een meldpunt ingesteld voor het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen, die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in de jeugdzorg. De zogeheten commissie-Samson doet dit onderzoek. Het heeft maandag het telefonische meldpunt geopend voor slachtoffers en andere betrokkenen: 070 - 3765872.
Meldpunt seksueel misbruik voor kinderen in jeugdzorg

Vanaf september is ook de speciale website www.onderzoek-seksueel-kindermisbruik.nl toegankelijk. De demissionaire ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) hadden al in april voormalig procureur-generaal Rieke Samson-Geerlings gevraagd het onderzoek te leiden.

Katholiek
Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen van misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk en van kinderen die door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst. De commissie-Samson houdt ook contact met de commissie-Deetman, die misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk onderzoekt. Beide commissies nemen de periode van 1945 tot nu toe onder de loep.

Pleeggezin
De commissie-Samson onderzoekt signalen van seksueel misbruik van minderjaren die toen en nu onder verantwoordelijkheid van de overheid gedwongen zijn geplaatst in (rijks)jeugdinrichtingen, internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen. Er wordt bekeken in hoeverre meldingen bekend zijn bij de overheid en zo ja, hoe ermee wordt omgegaan.

Weing informatie
Volgens een woordvoerder van Rouvoet wordt het meldpunt ingesteld om het makkelijker te maken zaken te melden aan de commissie. Dat het meldpunt er nu komt, terwijl Samson dit voorjaar al met haar werk is begonnen, betekent volgens hem niet dat er te weinig informatie binnenkomt. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel meldingen over misbruik van jongeren in jeugdinrichtingen al bekend zijn bij de commissie.

Zaken die voor vervolging in aanmerking komen en die niet verjaard zijn, worden na overleg met betrokkene doorgegeven aan het Openbaar Ministerie (OM).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.