Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Megafusie zorg: ‘Geef cliënt meer macht’

‘Het gaat er om dat de consument goed contact heeft met de zorg. Geef die cliënt dan meer macht.’ De VVD vindt de weerstand in de Tweede Kamer over de megafusie in de zorg onbegrijpelijk.
Megafusie zorg: ‘Geef cliënt meer macht’

Door Carolien Stam – De toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg is in het geding, volgens

CDA-kamerlid Jan de Vries. Hij initieerde een Kamerdebat over de megafusie tussen twee grote zorgorganisaties en een woningcorporatie. De VVD ziet geen belemmeringen voor de zorgconsument.

Persoonsgebonden budget
Maarten Los, woordvoerder van VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg: ‘Geef de consument meer te zeggen door bijvoorbeeld het persoonsgebonden budget in te voeren en de scheiding van wonen en zorg beter te faciliteren.’

Grootste zorgfusie
Met een omzet van 1,4 miljard euro, 38.000 medewerkers en 224.000 cliënten wordt de fusie tussen Philadelphia Zorg, Evean Groep en woningcorporatie Woonzorg Nederland de grootste zorgfusie in Nederland. In de helft van alle Nederlandse gemeenten, 230 om precies te zijn, heeft de nieuwe instelling meer dan 1000 locaties. CDA-kamerlid De Vries heeft samen met PvdA, GroenLinks en SP een motie ingediend om de fusie te blokkeren. Die wordt waarschijnlijk gesteund door een Kamermeerderheid.

Lokale binding
PvdA-kamerlid Agnes Wolbert denkt dat een dergelijke grote fusie afbreuk doet aan de lokale binding van zorgorganisaties. ‘Die binding is juist zo belangrijk voor de afstemming van de ketenzorg voor de individuele cliënt met andere lokale instellingen en zorgaanbieders. Grote organisaties hebben veel minder zicht op wat wel en niet werkt op lokaal gebied en op de werkvloer.’

Reorganisaties
Wolbert denkt, mét de NPCF (Nederlands Patiënten en Cliënten Federatie), niet dat de cliënt gebaat is bij enorme fusies. ‘Er is geen mechanisme om het belang van de cliënt overeind te houden. Je ziet dat het management zich meer bezig houdt met reorganisaties dan met bijvoorbeeld de kwaliteit van het personeel en van zorg.’

Vermeende macht
De VVD ziet geen nadelige gevolgen van de concentratie van macht en ziet zich daarin gesteund door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). ‘Beide instanties hebben niets gedaan om de vermeende macht in te dammen’, aldus Maarten Los. De NZa heeft wel de kanttekening gemaakt dat de consument op langere termijn nadelige gevolgen kan ondervinden. Uit onderzoek blijkt dat de prijs van zorg omhoog gaat als er weinig zorgaanbieders op de markt zijn.

Stemming
Alleen minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie, kan de fusie nog tegenhouden vanwege de betrokkenheid van de woningcorporatie Woonzorg Nederland. ‘Dan moet de minister dat juridisch aannemelijk maken. Ik ben benieuwd waar ze de juiste argumenten vindt om die beslissing te nemen,’ zegt Maarten Los. De Tweede Kamer stemt morgen, dinsdag 15 april, over eventuele blokkering van de megafusie in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.