Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerderheid verpleegkundigen overweegt te stoppen

Bijna zestig procent van de verpleegkundigen die in een ziekenhuis werken, overweegt er wel eens de brui aan te geven. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek van Nursing en het actualiteitenprogramma EenVandaag. 1400 Ziekenhuisverpleegkundigen uit het hele land hebben aan de digitale enquête meegedaan.
Meerderheid verpleegkundigen overweegt te stoppen

De meeste verpleegkundigen vinden dat ze een prachtvak hebben. Toch zijn ze niet altijd tevreden met hun baan. Een te hoge werkdruk en een laag salaris maken het beroep onaantrekkelijk. Bovendien is het voor veel verpleegkundigen frustrerend dat ze met veel papierwerk te maken krijgen en te weinig tijd voor de patiënt hebben. Voor 150 verpleegkundigen was dat de afgelopen twee jaar voldoende reden om daadwerkelijk te stoppen met werken. Tweederde van hen heeft een andere baan in de zorg. Een kleine 20 procent van de verpleegkundigen zou nu niet opnieuw voor de verpleging kiezen, een kwart twijfelt daar nog aan.

Politiek
Verpleegkundigen voelen zich absoluut niet gewaardeerd door de politiek, maar liefst 83 procent van de respondenten ervaart dit zo. Daar staat tegenover dat ze wel veel waardering krijgen van patiënten, zegt 81 procent van de respondenten. Het contact met patiënten is voor driekwart van de verpleegkundigen zelfs het leukste van hun baan.

Zo zo
De kwaliteit van de medische behandeling en verzorging in de ziekenhuizen neemt volgens de deelnemende verpleegkundigen af. Nu vindt de helft van de verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen nog goed, maar 30 procent verwacht dat de zorgkwaliteit over tien jaar slecht zal zijn. Een andere opmerkelijke conclusie is dat verpleegkundigen niet zo te spreken zijn over het niveau van hun pas afgestudeerde collega’s. Vijftig procent vindt hun niveau maar zo zo, 30 procent vindt hen slecht tot zeer slecht. Het zou vooral schorten aan kennis van anatomie en pathologie.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

sitestat

Bron: Nursing/EenVandaag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.