Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meerderheid verpleeghuizen heeft brandpreventie niet op orde’

Een meerderheid van de verpleeg- en verzorgingshuizen doet niet genoeg om brand te voorkomen. Ook zijn de meeste instellingen niet in staat op elk tijdstip van de dag bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in het Algemeen Dagblad.
‘Meerderheid verpleeghuizen heeft brandpreventie niet op orde’

De NVBR maakt zich grote zorgen over de situatie die in instellingen kan ontstaan als bewoners zelf niet in staat zijn te vluchten. Zorgcentra  hebben de ‘meest basale zaken’ niet op orde, volgens de woordvoerder. Uitgangen worden geblokkeerd, bankstellen die in de gang staan die brandgevaarlijk zijn en een vluchtblokkade vormen. Ook hebben ouderen vaak ouderwetse tv’s die altijd op standby staan en veel warmte afgeven.

Gewond
Maandag was er een grote brand in in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein, waarbij negen mensen ernstig gewond raakten. In totaal raakten 49 mensen gewond. De zwaargewonden liepen brandwonden diep in de luchtwegen op en verkeerden dinsdag nog in levensgevaar. 

Geluk
Veel instellingen komen in de problemen als er er ’s avonds of ’s nachts brand uitbreekt. Bij een ernstige brand in een verpleeghuis in 2008 was het een geluk dat het overdag gebeurde. Er was genoeg personeel en bezoek om te helpen bij de evacuatie. In de avond en nacht zijn er veel minder mensen aanwezig.

Hulp
De bewoners van het zorgcentrum in Nieuwegein werden geëvacueerd door bouwvakkers, buurtbewoners en personeel dat van huis aangesneld kwam. Mirjam Groenendijk, voorzitter van de raad van bestuur van Zorgspectrum, waaronder De Geinsche Hof valt, constateerde: ‘Zonder de hulp die we van buitenaf hebben gekregen, was het wellicht nog ernstiger afgelopen.’

Bhv
De NVBR stelt in de krant dat er veel ‘veel vaagheid’ is over de inzet van bedrijfshulpverleners (bhv’ers), speciaal opgeleide werknemers die het voortouw moeten nemen bij calamiteiten nemen. Tot 2007 gold de regel: één bhv’er per 50 werknemers. Die regel geldt niet meer, maar er is volgens de woordvoerder geen duidelijk beleid voor in de plaats gekomen.

Onderzoek
Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein kondigde dinsdagmiddag een onderzoek aan naar de training voor de bedrijfshulpverlening van zorgcentrum De Geinsche Hof en naar de verstrekte vergunningen voor de brandveiligheid van de instelling. Hij wil weten hoe de hulpverlening van het zorgcentrum tijdens de grote brand maandag heeft gefunctioneerd. Ook wil Backhuijs weten of de huidige normen nog toereikend zijn.

Prijskaartje
Actiz, de belangenorganisatie van verpleeghuizen, gaat ervan uit dat de brandveiligheid in verpleeghuizen in principe in orde is. Volgens een woordvoerster kan het altijd beter, maar hangt daar een prijskaartje aan. ‘Als wij ’s nacht meer personeel paraat moeten hebben, zal de maatschappij daar geld voor over moeten hebben.’ Brandveiligheid is volgens haar een onderwerp dat hoog op de agenda staat binnen de wereld van verpleeghuizen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: AD/ANP/Foto: ANP/Rick Nederstigt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.