Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meerderheid Nederlanders voor nieuwe donorwet

Een meerderheid van de Nederlanders is voor een nieuwe donorwet. Een zogenaamd Actief Donor Registratiesysteem (ADR) waarbij iedereen geregistreerd staat als donor, tenzij anders aangegeven.

Uit een peiling van  Maurice de Hond blijkt dat 61% van de Nederlanders voor een actief registratiesysteem zijn. In dit systeem wordt elke Nederlander vanaf 18 jaar die zich na herhaalde oproepen niet aangeeft of hij wel of niet donor wil zijn, actief geregistreerd als donor. Iedereen wordt expliciet van de registratie op de hoogte gebracht en kan daarna nog altijd de registratie wijzigen.

Transplantatie
Uit internationaal onderzoek blijkt dat met een Actief Donor Registratiesysteem het aantal orgaandonoren stijgt. In 2015 zijn er minder organen getransplanteerd dan in 2014 en het aantal inschrijvingen in het donorregister blijft al jaren steken rond de 40%. In het donorregister kun je vastleggen of je organen na je overlijden wel of niet beschikbaar zijn voor transplantatie. Je kan er ook voor kiezen om iemand voor jou te laten beslissen.

Donorregister
Slechts 24% van de Nederlanders heeft aangegeven dat zij hun organen na overlijden beschikbaar stellen. Terwijl twee derde positief staat tegenover orgaandonatie. Alleen, zij hebben dit niet vastgelegd in het donorregister.

Wachtlijst
Op dit moment staan 984 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Jaarlijks overlijden bijna 150 mensen omdat een donororgaan te laat komt. Daarnaast vallen jaarlijks tegen de 100 mensen van de wachtlijst omdat hun conditie gedurende het wachten zo verslechtert dat een transplantatie niet meer mogelijk is.

Tweede kamer
De Tweede Kamer debatteert in februari over invoering van een nieuwe donorwet, waarin het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem wordt vervangen door een zogenaamd Actief Donor Registratiesysteem (ADR). He Hartstichting, het Longfonds, de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, De Hart & Vaatgroep, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en het  burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen roepen Tweede Kamerleden op om voor een nieuwe donorwet te stemmen.

donorBen je te oud of te jong voor orgaandonatie? En doen artsen minder hun best om je in leven te houden wanneer ze weten dat je als donor geregistreerd staat? Over orgaantransplantatie bestaan nog veel fabels, lees ze hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.