Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meer hulp nodig voor kinderen in stiefgezinnen’

Door scheiding ontstaan in Nederland steeds meer nieuwe gezinnen, samengesteld uit vaders en moeders met kinderen uit een vorige relatie. Volgens de NHL Hogeschool in Leeuwarden is er steeds meer hulp nodig voor deze groep, terwijl hulpverleners de specifieke problemen van deze gezinnen niet goed genoeg kennen.
'Meer hulp nodig voor kinderen in stiefgezinnen'

De hogeschool begint in mei een cursus voor hulpverlening aan stiefgezinnen. In Nederland bestaan er tussen de 200.000 en 250.000 van deze nieuw samengestelde gezinnen. Een meerderheid (60 procent) van deze gezinnen bestaat niet lang: binnen drie jaar gaan ze weer uit elkaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Problemen
Onderzoek van het kenniscentrum E-quality uit 2008 wijst uit dat kinderen van gescheiden ouders twee keer zoveel kans hebben op gedrags- of emotionele problemen of slechtere prestaties op school. Die spelen bij 15 procent van de ‘gewone’ kinderen; bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30. Ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen in Nederland maakten in 2008 een scheiding mee.

Angst
De hogeschool in Leeuwarden stelt dat kinderen in stiefgezinnen vaker last hebben van angst- en depressieve gevoelens. Ook zouden ze vaker en meer alcohol gebruiken. Tijdens de cursus leren hulpverleners bijvoorbeeld over de onderlinge relatievorming van de nieuw gevormde families.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchnge

2 REACTIES

  1. Ik vind het zo vermoeiend om bij dit soort artikelen telkens dezelfde reacties te lezen… Ik snap niet dat mensen een artikel met cijfers, percentages en schattingen op zichzelf kunnen betrekken. Ann, lieve schat, echt ik vind het heerlijk voor je dat jullie gezin het zo fantastisch doet. Maar dit artikel is geschreven voor gezinnen bij wie dat níét zo is of voor hulpverleners die daar mee te maken krijgen.
    Dus om dan, gebaseerd op één voorbeeld, te zeggen dat je het gewoon niet eens bent met een artikel terwijl het tig feiten uiteenzet…. dat vind ik een beetje kortzichtig. Ik zou liever ervaringen willen lezen van gezinnen of hulpverleners die hier wél mee te maken hebben gehad, zodat we misschien nog het een en ander kunnen leren van elkaar.

  2. Lees alle reacties
  3. ik ben het niet eens.Ik ben al 8 jaar samen met mijn huidige partner hij is de stiefvader van mijn kinderen.Mijn man kan goed opschieten met de jongste , 1 is al uit huis vorig jaar,en de andere heeft ook een relatie.Toch houden ze zich allemaal aan de regels.Weliswaar was het voor mijn man moeilijk omdat ik 3 kinderen had maar we hebben veel gepraat en afspraken gemaakt en tot nu gaat het wel goed tussen ons en de kinderen.Het is niet altijd zo dat ze gedrags en angst en of depressieve gevoelens moeten hebben,je moet juist goed met je kinderen weten om te gaan.Ik heb dit soort problemen niet ,tenminste zo ervaren we het niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.