Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer gratis sport voor arme kinderen

Kinderen uit gezinnen met lage inkomens moeten gratis kunnen sporten. Dat schrijft de Landelijke Cliëntenraad (LCR) in een bief aan de Tweede Kamer.
Meer gratis sport voor arme kinderen

In een aantal gemeenten is het voor kinderen uit arme gezinnen al mogelijk om gratis deel te nemen aan sportclubs. Maar uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) eerder dit jaar, blijkt dat nog ongeveer een half miljoen kinderen tussen de 5 en 18 jaar geen deel uitmaken van sportclubs of meedoen aan culturele activiteiten. In veel gevallen komt dat omdat er geen geld voor is.

Functie
‘Het is bekend dat sport sociaalmaatschappelijk een grote functie heeft’, zegt LCR-voorzitter Jan Laurier. ‘Als kinderen niet mee kunnen doen vanwege de financiële situatie in het gezin, moeten we ingrijpen.’ De Cliëntenraad doet de oproep enkele dagen voordat de Tweede Kamer debatteert over het armoedebeleid en de schuldhulpverlening.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: foto: ANP – Ed Oudenaarden

2 REACTIES

 1. Het kabinet stelde in 2008 en 2009 jaarlijks 40 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Het doel was: meer kinderen uit arme gezinnen laten deelnemen aan sport, cultuur of andere activiteiten.
  Sportprogramma Samen voor Sport (2006-2010):
  Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) heeft op 7 juni het sportprogramma Samen voor Sport (2006-2010) gepresenteerd. Samen voor Sport is een uitvloeisel van de kabinetsnota Tijd voor Sport, die in september vorig jaar het levenslicht zag. VWS heeft de voornemens en visie uit die nota omgezet in een beleidsprogramma. Voor het sportbeleid heeft Ross de komende jaren structureel 103 miljoen euro beschikbaar en in 2006 zelfs ruim 120 miljoen. Tot 2006 stond er 67 miljoen op de VWS-begroting voor sport.
  Waar blijven al deze miljoenen? Een eenvoudige rekensom en tevens oplossing, opdat de gelden voor sportdeelname daadwerkelijk bij de mensen, jongeren uit kansarme gezinnen komen (gemeenten beschikken over deze gegevens / adressen)
  aantal miljoenen subsidie : gemiddelde jaarabonnement voor een sportvereniging = aantal kansarme kinderen dat bereikt moet worden. Dit geld rechtstreeks aan de gezinnen beschikbaar stellen, en daar uiteraard voorwaarden aan stellen. Punt

 2. Lees alle reacties
 3. laat mw. dijkstra nu gewoon op de scholen meer sport uren verplichten!!!!! goed voor het kind , minder geestelijke en lichamelijke problemen.en geen vingerwijzing naar arme kinderen.een goede samenwerking tussen ministerie van onderwijs en sport zou dit maatschappelijk probleem kunnen oplossen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.