Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer geld voor woonvormen dementerenden

Het kabinet trekt tot 2011, 80 miljoen euro uit om kleinschalige woongroepen voor ouderen op te zetten. Staatssecretaris Jet Bussemaker wil dat binnen 4 of 5 jaar eenderde van alle opvang voor dementerende ouderen kleinschalig is. Dat meldt het ministerie van VWS.
Meer geld voor woonvormen dementerenden

Bussemaker wil de kleinschalige zorg niet opleggen aan mensen. In haar optiek moeten mensen die zijn aangewezen op dementiezorg, op termijn wel kunnen kiezen waar ze zorg willen krijgen. In 2005 waren er nog ruim 4.400 plaatsen in kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie. Met het extra geld wil de staatssecretaris 20.000 plaatsen creëren in de komende drie jaar.

Niet geschikt
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat kleinschalig wonen ook niet geschikt is voor alle cliënten. Sommige dementerenden worden juist heel onrustig in een gezamenlijk huishouden of hebben zware lichamelijke zorg nodig.

Eigen omgeving
De 80 miljoen euro die het kabinet nu beschikbaar stelt, is vooral bedoeld om zorginstellingen te helpen meer variatie in woonvormen aan te bieden. Bussemaker heeft een voorkeur voor kleinschalige voorzieningen in de wijk, omdat cliënten dan in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het contact met familie en mantelzorgers blijft op die manier in stand. (VWS)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.