Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan voetbal

Nederland is in de ban van het WK. Dinsdag de wedstrijd tegen Uruguay voor een plaats in de finale. En “wij” zijn er allemaal van overtuigd dat “we” de finale halen en dat de beker naar Nederland komt. Alles is even vergeten en “we” houden allemaal van elkaar.
Meer dan voetbal

Lees hier meer blogs van Dik Hooimeijer >>

Dat is toch wel het mooie van voetbal. De cynicus zal zeggen ‘Ja ja, brood en spelen houden het volk stil’. Zal wel.
Afgelopen vrijdag heb ik kennis gemaakt met John van den Brom, de nieuwe trainer van ADO Den Haag. Wij hebben gesproken over de sociaal maatschappelijke projecten die MOOI samen met ADO Den Haag vorm en inhoud geeft. Sinds 1996 werken wij samen in het project “de Held”. Twee spelers van de selectie van ADO Den Haag gaan op schoolbezoek en praten met kinderen uit groep 7 over pesten, racisme en zinloos geweld.

Basisbegrip is respect. Het enthousiasme waarmee de spelers ontvangen worden is overweldigend. Ongeacht kleur, zowel jongens als meisjes vinden het geweldig. De gesprekken zijn soms hartverscheurend en hartverwarmend. De impact van de boodschap van de spelers op de kinderen is groot. Ook dat kan met voetbal. In 2000 zijn wij gestart met de oprichting van de ADO Kidsclub. Niet vanuit commercieel oogpunt maar meer als vervolg op de Held om de sociaal maatschappelijke boodschap verder op structurele wijze uit te dragen. Er zijn op dit moment ruim 2500 leden in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

In 2002 zijn wij met ADO Den Haag gestart met oprichting van het Publieksbureau ADO Den Haag. Een samenwerking tussen ADO Den Haag, MOOI, gemeente Den Haag, Politie Haaglanden, Kinderbescherming en de supportersvereniging ADO Den Haag. Dit project richt zich op de sfeerverbetering in het stadion en rond het voetbal. Kern van deze aanpak is communicatie met supporters. Belangrijke doelstelling hierbij is het verbeteren van het imago van ADO Den Haag. De club heeft in het verleden een zeer negatief imago opgebouwd vanwege haar aanhang. In de afgelopen acht jaar hebben zich nog een aantal incidenten voorgedaan. Echter in verhouding tot andere betaalde voetbalorganisaties, gaat het bij ADO Den Haag zeer goed.

Landelijk is er de stichting “Meer dan voetbal”. Hierin participeert ADO Den Haag in een aantal projecten. Kortom voetbal is meer dan brood en spelen. En dat is goed ook. Daarom verliep het gesprek met John van den Brom goed. Als nieuwe trainer van ADO Den Haag is hij zich ervan bewust dat voetballers een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren. Juist omdat zij “Helden” zijn, idolen van de jeugd.

Ook wij als organisatie hebben dit in 1996 al gesnapt. Net zoals de samenwerking met een betaalde voetbalorganisatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het imago van het welzijnswerk en nieuwe, boeiende relaties kan opleveren.
Mijn advies is dan ook aan elke welzijnsorganisatie die een betaalde voetbalorganisatie in de stad of regio heeft: Morgen bellen! Ga samenwerken.

En met kloppend hart kijk ik uit naar volgende week zondag. Laat die beker maar tot ons komen.
 
Dik Hooimeijer (1954) is lid van de raad van bestuur van Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag, Zoetermeer en omstreken. Binnen de organisatie heeft hij Marketing & Innovatie als aandachtsgebied. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is het welzijn te weinig innovatief en speelt het niet altijd in op de tijdgeest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.