Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer begrip voor bewoners met een psychiatrische achtergrond

De wijk in, overleggen met alle organisaties, veel netwerken. Dat helpt om ruimte te maken voor bewoners die ‘afwijken van de standaard’. Zwolle maakt zo kwartier in drie wijken. Resultaat: meer gastvrijheid voor mensen met een psychiatrische achtergrond.
Meer begrip voor bewoners met een psychiatrische achtergrond

Het ging helemaal niet goed met Andrea (50). Ze was zo verward en vergeetachtig, dat ze niet meer voor zichzelf zorgde. Vervuiling dreigde. Men dacht aan dementie en wilde haar laten opnemen in een verpleeghuis. Toen een MRI-scan van haar hersenen werd gemaakt, bleek ze een tumor te hebben.
Na de operatie, nu enkele jaren geleden, bleek sprake te zijn van hersenschade. Daardoor had Andrea, die vroeger in de zorg werkte, moeite om de draad weer op te pakken. Cindy Boerema van het project Kwartiermakers werd ingeschakeld om uit te zoeken hoe Andrea het best zou kunnen worden geholpen. Samen met collega Irene van Rijs, stagiaires, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen heeft Cindy de taak ervoor te zorgen dat mensen die te maken hebben gehad met de psychiatrie of met aanverwante problemen, niet aan de zijlijn komen te staan.

De vrouwengroep die de Kwartiermakers samen met welzijnsinstelling Travers had opgezet, bleek een gouden greep. Andrea: ‘Iedereen bleek wel wat te mankeren. De een had borderline, de ander was mishandeld door haar man, en weer een ander had zwaar suiker. We deden veel leuke dingen zoals knutselen, schilderen en Tai Chi. En soms praatten we over onze problemen. Maar het was toch hartstikke leuk!’

Vrouwengroep
Sinds enkele maanden is Andrea lid van een ‘gewone’ vrouwengroep, die een vrouwenverwendag voorbereidt. ‘Fijn om te doen, maar te zwaar voor me’, zegt ze. ‘Ik begrijp veel dingen niet en moet op mijn tenen lopen. Ik denk erover om te stoppen.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 6, juni 2010.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.