Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische verklaring meisjesbesnijdenis onderdeel van asielbeoordeling

De staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, gaat verkennen of gezinnen met dochters uit risicolanden in een medische verklaring kunnen laten vastleggen dat hun dochter(s) niet reeds genitaal verminkt is (zijn). Het gaat om gezinnen die asiel aanvragen op basis van vrees voor genitale verminking in het land van herkomst, zo meldt het ministerie van VWS.
Medische verklaring meisjesbesnijdenis onderdeel van asielbeoordeling

Dit staat in antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van De Krom (VVD) over genitale verminking (26 februari 2009). Indien zij deze verklaring niet overleggen dan is dit van invloed op hun asielstatus of asielaanvraag.

Verklaring
Na vijf jaar, als de asielvergunning voor bepaalde tijd afloopt en er een asielvergunning voor onbepaalde tijd wordt aangevraagd, kan nogmaals om zo’n medische verklaring worden gevraagd. Als de verklaring uitblijft, zal geen vergunning worden verleend. Hiermee wordt misbruik van asiel tegengegaan, en wordt voorkomen dat meisjes na het verkrijgen van de asielvergunning alsnog genitaal worden verminkt. Dreiging van genitale verminking in het land van herkomst kan momenteel reden zijn voor verlening van een asielstatus.

Lees ook het dossier Genitale Verminking

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.