Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische kliniek richt zich op Turken

De eerste medische kliniek die zich uitsluitend richt op allochtone patiënten gaat volgende maand open in Amsterdam. De naam van de instelling is Vatan en is opgericht door een aantal specialisten van voornamelijk Turkse afkomst. Dat meldde kinderarts Sukru Genco, een van de initiatiefnemers, maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.
Medische kliniek richt zich op Turken

Uit informatie van zorgverzekeraar Agis blijkt dat jaarlijks ruim 30.000 Turken tijdens hun zomervakantie naar een Turks ziekenhuis gaan met hun klachten. ‘Een deel van de Turkse allochtonen voelen zich onvoldoende begrepen door Nederlandse hulpverleners en zoeken hulp in het land van herkomst, vaak ondanks goede kennis van de Nederlandse taal’, aldus de Vatankliniek op haar website.

Overbodig
Kinderarts Genco zei in de uitzending dat Turkse ziekenhuizen soms meer zorg geven dan nodig is. ‘Er wordt veel meer medicatie gegeven, er vinden meer onderzoeken plaats, maar ook worden overbodige operaties uitgevoerd’, aldus Genco. Met zorgverzekeraar Agis als financier, wil deVatan-kliniek de stroom Turkse patiënten naar Turkije afremmen en overbehandeling in dat land tegengaan.

Kiezen
De initiatiefnemers hebben een marktonderzoek gehouden om te zien of er belangstelling zou zijn voor behandeling in Nederland. Volgens Genco zou 90 procent van de Turken die zich nu in Turkije laten behandelen, voor een behandeling in Nederland kiezen als er een kliniek als Vatan zou zijn.
Vatan is al actief als besnijdeniskliniek met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn.

Bekijk hier de aflevering van Nieuwsuur van maandag 20 september:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Nieuwsuur/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.