Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers Spirit aangeslagen na steekpartij

Medewerkers van hulpverleningsorganisatie Spirit zijn zwaar aangeslagen na de steekpartij maandagmiddag in een opvangtehuis in Amsterdam. Daarbij kwam een 38-jarige medewerkster uit Zandvoort om het leven en raakten twee collega's gewond.
Medewerkers Spirit aangeslagen na steekpartij

‘Mensen zijn in shock, verbijsterd, echt van: hoe heeft dit kunnen gebeuren?’, zegt een woordvoerster van Spirit. De Amsterdamse hulpverleningsorganisatie hield dinsdagochtend in meerdere kantoren bijeenkomsten waar medewerkers stilstonden bij het drama. Er was een ontmoeting tussen de directe collega’s van de slachtoffers, de raad van bestuur en de Amsterdamse wethouder Marijke Vos (zorg). Later op de dag komen bestuurders bij elkaar om te praten over hoe personeel heeft gereageerd op het misdrijf en hoe de hulpverleningsorganisatie de komende tijd verder moet.

Agressief gedrag
De steekpartij vond maandagmiddag plaats in het Poortgebouw, een opvangtehuis voor thuisloze jongeren aan de Weesperzijde. Een 21-jarige mannelijke bewoner heeft drie medewerkers neergestoken tijdens een gesprek over zijn agressieve gedrag. De politie hield de verdachte later op de avond aan. De twee gewonde medewerksters zijn buiten levensgevaar, maar liggen nog in het ziekenhuis. Het zijn vrouwen van 32 en 48 jaar uit Amsterdam.

Wapens
De woordvoerster van Spirit vertelde verder dat het verboden is wapens mee het Poortgebouw in te nemen, maar er wordt niet gefouilleerd. ‘Het is in principe een gebouw waar bewoners de hele dag in- en uitlopen. Het is niet te doen om ze de hele dag te fouilleren.’

Vertrouwen
Het Poortgebouw is een voorziening van Spirit met langdurende opvang en kortdurende nachtopvang voor jongeren van 16 tot 23 jaar zonder vaste verblijfplaats. Spirit werkt volgens de zegsvrouw in het opvangtehuis op basis van vertrouwen tussen medewerkers en bewoners. Dat ging tot nu toe altijd goed: de afgelopen 25 jaar waren er geen incidenten. ‘Dat dit zou gebeuren was niet te voorzien.’

Beveiliging
Het tehuis is nu dicht, maar volgens de woordvoerster is het wel de bedoeling dat het binnenkort weer opengaat. Of Spirit in de toekomst extra beveilingsmaatregelen neemt, is nog niet bekend. De hulpverleningsorganisatie biedt verschillende soorten hulp aan jongeren en gezinnen en heeft ruim duizend medewerkers.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.