Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Marokkaanse overlast Gouda is opgeblazen’

Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden is verbaasd over de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan na het incident met Marokkaanse jongeren in Gouda. Hij vindt dat een betrekkelijk klein incident door zowel 'linkse' als 'rechtse' Kamerleden is opgeklopt. Stikvoort zegt dat vrijdag in een interview in de Volkskrant.
'Marokkaanse overlast Gouda is opgeblazen'

‘Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet.’ Korpschef Jan Stikvoort denkt dat Kamerleden hebben gehandeld uit drang om electoraal te scoren. Volgens hem hebben ze in zijn gebied vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. ‘Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen.’

Connexion
Gouda kwam vorige maand in het nieuws toen chauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion weigerden langer met hun bus door een deel van de wijk Oosterwei te rijden na bedreigingen door Marokkaanse jongeren.

Keiharde aanpak
De korpschef zegt in de Volkskrant van vrijdag 3 oktober dat in Oosterwei een kleine kern van ongeveer twintig jongeren de boel probeert te verzieken. ‘Die gasten pakken we keihard aan.’ Hij vindt dat de Kamer het imago van Gouda kapot heeft gemaakt. ‘De bewoners herkennen zich niet in het beeld dat de politici en media schetsen. De mensen zijn niet angstig en voelen zich niet bedreigd.’

Niet bijzonder
De werkelijke situatie in Gouda is ‘niet echt bijzonder,’ aldus Stikvoort in de Volkskrant. De wijk Korte Akkeren in Gouda was zes jaar geleden een probleemwijk. Stikvoort: ‘Dankzij de gemeente, politie en andere organisaties is het nu een normale woonwijk.’

Korte Akkeren
Zorg+Welzijn magazine publiceerde anderhalf jaar geleden een reportage uit de aanpalende wijk Korte Akkeren, nadat de wijk in het nieuws was vanwege overlast door probleemjongeren. Daaruit bleek dat de terreur van Marokkaanse jongens succesvol werd aangepakt, maar dat de bewoners zelf nog niet van de overlast waren verlost.

Parkeerwachter
PVV-leider Geert Wilders, die er eerder voor pleitte het leger in te zetten om de orde te herstellen in Gouda, vindt dat de korpschef moet worden ontslagen naar aanleiding van zijn uitspraken, meldt het ANP. ‘Met zo’n gevoel van urgentie kan hij beter parkeerwachter worden’, stelt Wilders vrijdag in een reactie. Hij wil een spoeddebat over de kwestie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.