Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marokkaanse jongeren plegen lichtere delicten

Jongens van Marokkaanse afkomst die in de gevangenis belanden, hebben verhoudingsgewijs lichtere vergrijpen gepleegd dan jongens van Nederlandse afkomst. Zij zitten vast voor zedendelicten, geweldpleging of brandstichting, terwijl er bij Marokkaanse jongens meestal sprake is van een vermogensdelict, al dan niet met geweld. Dat blijkt uit een rapport dat Gonneke Stevens en Violaine Veen van de Universiteit Utrecht dinsdag presenteerden
Marokkaanse jongeren plegen lichtere delicten

Opvallend is ook dat Marokkaanse jongens uit beter geïntegreerde gezinnen vaker met justitie in aanraking komen dan Marokkanen uit armere gezinnen. Bij de Nederlandse groep jongens is het precies andersom. ‘Mogelijk zijn Marokkanen die deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving, extra gevoelig voor het leven in een maatschappij die niet zo positief staat tegenover hun etnische groep. Bij sommige jongens kan dit tot crimineel gedrag leiden’, licht onderzoekster Gonneke Stevens toe.

Inzicht
De onderzoeksters hebben driehonderd Marokkaanse en Nederlandse gevangenen in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar en hun ouders onderzocht. Volgens de sociale wetenschappers is voor het eerst inzicht verkregen in het soort delicten dat de jongeren plegen. Meer dan 80 procent van Marokkaanse jongens zit in een justitiële jeugdinrichting voor een vermogensdelict, tegenover 45 procent bij de Nederlandse groep. Het resterende deel van beide groepen zit vast voor een zwaarder vergrijp.

Luxe
‘Marokkaanse jongeren vinden dat hun status groeit, als ze kunnen laten zien dat ze luxe kunnen leven. Daarom is het logisch dat zij zich naar verhouding meer als Nederlandse jongeren aan vermogensdelicten schuldig maken.’ Dat zegt Sadik Harchaoui, voorzitter van de raad van bestuur van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken.

Psychische problemen
Harchaoui is niet verbaasd dat jonge Marokkanen gemiddeld genomen lichtere vergrijpen plegen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Het blijkt volgens hem namelijk dat autochtone jongeren meer psychische problemen hebben en vaker in een isolement leven. Daardoor maken Nederlandse jongeren zich vaker schuldig aan zedendelicten en geweldpleging.

Vermogensdelict
Ook dat vermogensdelicten, zoals diefstal, vooral worden gepleegd door Marokkaanse jongeren die goed geïntegreerd zijn, verbaast hem niet. ‘Zij willen hier sociaal meedoen en meetellen. Daarom willen ze mooie kleren en andere luxe goederen. Dan doen ze er naar hun eigen gevoel toe. Maar hun financiële situatie laat die levensstijl niet altijd toe. Dan ligt het plegen van vermogensdelicten voor de hand.’

Sneller opgepakt
Voor de verschillen tussen jonge gevangenen van Marokkaanse en Nederlandse komaf zijn meerdere verklaringen mogelijk. Het kan volgens de onderzoekers iets zeggen over de delicten van Marokkaanse jongens in het algemeen. Maar het kan ook iets zeggen over justitie; uit eerder onderzoek blijkt dat Marokkanen sneller worden opgepakt dan Nederlandse jongens. Stevens vraagt zich af of het justitiële systeem wel even goed werkt voor de Marokkaanse als voor de Nederlandse jongens.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.