Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Marleen Barth: ‘Niemand doet voor de lol een beroep op de ggz’

‘We moeten patiënten niet in hun portemonnee treffen’, stelt Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland. Minister Klink wil de uitgaven in de ggz met 140 miljoen euro terugdringen. Maar door zijn maatregelen moeten de meest zieke mensen het meeste gaan betalen, zegt Barth.
Marleen Barth: ‘Niemand doet voor de lol een beroep op de ggz’

De uitgaven in de ggz zijn sinds 2000 bijna verdubbeld tot ruim 5 miljard euro in 2009. Jaarlijks is dat een groei geweest van 10 procent. Zorg aan jeugd en begeleid wonen zijn de grootste groeiers. Oorzaken van de sterke toename van geestelijke gezondheidszorg zijn volgens Barth toegenomen wetenschappelijke kennis, verbeterde diagnostiek en de vergrijzing die gepaard gaat met problemen met de geestelijke gezondheid.

Verslaafden
‘Die toegenomen kennis werpt vruchten af’, legt Barth uit. ‘Kijk naar autisme: 25 jaar geleden zaten we nog met de handen in het haar. Nu kunnen we kinderen veel eerder en beter diagnosticeren en behandelen.’ De hogere uitgaven aan begeleid wonen zijn volgens de voorzitter toe te schrijven aan het beleid van grote steden, waarbij daklozen en verslaafden zo veel mogelijk van straat worden gehaald. ‘Daardoor is de veiligheid op straat toegenomen.’

Prikkel
De enorme groei in de ggz loopt in lijn met de totale groei in de zorgsector, zegt Barth. Maar de komende jaren moet de groei wel omlaag, vindt ze. Demissionair minister Klink denkt 110 miljoen euro te bezuinigen door een eigen bijdrage te vragen aan patiënten in de tweedelijns ggz. Nu geldt alleen een eigen bijdrage voor eerstelijns ggz. En die geeft volgens Klink de verkeerde financiële prikkel. Wél betalen voor de eerste lijn werkt meer doorverwijzingen naar duurdere en specialistische tweedelijnszorg in de hand, waarvoor geen eigen bijdrage wordt gevraagd. Bijna 30 procent van de cliënten in de tweede lijn heeft milde psychische klachten. Zij kunnen ook terecht in de eerste lijn, aldus Klink.

Ernstig ziek
Volgens Barth is die 30 procent die onterecht specialistische zorg zou krijgen, totaal uit de lucht gegrepen. ‘Ik weet niet waarop Klink dat baseert. In de tweedelijnszorg zitten mensen die ernstig ziek zijn. Die zitten daar niet voor de lol.’
De eigen bijdrage zou in eerste instantie 175 euro per consult zijn. Na een Algemeen Overleg over de eigen bijdrage was Klink bereid de hoogte ervan aan te passen: 90 euro per consult. Barth heeft er gemengde gevoelens bij. Het is gelukt om het oorspronkelijke bedrag te verlagen. Maar GGZ Nederland blijft zich verzetten tegen de eigen bijdrage.

Portemonnee
‘Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben’, vervolgt Barth. ‘Hen in de portemonnee raken, werkt niet. Een eigen bijdrage is heel onverstandig en treft de meest kwetsbare mensen.’ Volgens de voorzitter kun je ook anders bezuinigen. Door de bureaucratie terug te dringen bijvoorbeeld. ‘De papierwinkel in de ggz is door allerlei verplichte registraties alleen maar groter geworden. En de overheid kan ook meer doen aan preventie, bijvoorbeeld van alcholol- en drugsgebruik.’

Bedden
Daarnaast deed GGZ Nederland ook voorstellen om online hulpverlening en domotica te stimuleren. ‘Daarmee kunnen we de effectiviteit vergroten. Zeker voor jongeren is hulpverlening via internet heel toegankelijk. Wij zien daar veel mogelijkheden.’ Tot slot kan het aantal bedden in de ggz met 20 tot 25 procent worden teruggedrongen, stelt de voorzitter. ‘Veel cliënten willen liever thuis worden behandeld. Daar zijn goede protocollen voor, maar het beleid stimuleert nu nog juist het gebruik van bedden.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: GGZ Nederland

2 REACTIES

  1. Niemand doet voor de lol een beroep op de GGZ
    Het is toch minimaal bevreemdend dat in Nederland 4 tot 5x zoveel een beroep wordt gedaan op psychiatrische hulp (behandeling en/of begeleiding) dan elders in Europa. Ons land staat met stip bovenaan als het gaat om het afgeven van psychiatrische diagnoses bij kinderen. Dat brengt mij dan op de vraag of onze kinderen nu zo gestoord zijn, of wij premie- en belastingbetalers met ons allen.
    Zolang een diagnose in ons pathologisch gestoord systeem automatisch toegang geeft tot allerlei zorgfaciliteiten, uitkeringen e.a. lucratieve inkomensdouceurtjes waarbij ieder rationeel denkend mens zich af kan vragen wat de nut en meerwaarde daarvan is voor de samenleving , zal de toegang tot de GGZ een open deur houden.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Marleen en andere lezers,
    Helemaal mee eens, het voorstel van Minister Klink bevreemdt mij ook gezien vanuit het perspectief van verzuimontwikkelingen, WIA-instroom binnen organisaties. Zowel elders in Europa, als in ons land laten wetenschappelijke onderzoeken en brancheonderzoek zien dat met name het verzuim en uitval van werknemers met name op het gebied van psychsiche en mentale problematiek sterk toeneemt. Niet voor niets is la enige jaren, de psychische problematiek al groter dan de voorheen fysieke uitval. Bezuinigen op deze vorm van advisering en hulpverlening is dan volstrekt onlogisch en onjuist. Juist in een land dat steeds verder beweegt richting kennisintensieve arbeid, waarin ‘oude’ patronen vervangen worden door nieuwe ( de psychische en mentale problematiek) en de balans en druk op werk en privé toeneemt mag je een visie verwachten, en geen bezuinigingmaatregel. In mijn adviespraktijk, maar ook als docent Integrale Gezondheidsmanagement bij Avans zien we dagelijks de problematiek toenemen.
    Peter Dona
    Dona HR Advies
    peterdona@msn.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.