Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mariëlle Rompa nieuwe voorzitter MOgroep

Mariëlle Rompa (62 jaar) is benoemd als onafhankelijk voorzitter van het bestuur van de MOgroep (Maatschappelijk Ondernemers Groep). Zij zal zich vooral richten op interne bestuurlijke aangelegenheden van de brancheorganisatie voor welzijn, jeugdzorg, maatschappelijke dienstverlening en kinderopvang.
Mariëlle Rompa nieuwe voorzitter MOgroep

Mariëlle Rompa is zeven jaar lang het gezicht van de ouderenzorg geweest als voorzitter van branche-organisatie Arcares. Na de fusie met de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (toen Z-org) tot Actiz, is ze nog een jaar lang voorzitter van Actiz gebleven. Ze heeft zich – vaak tegen de politieke wind in – enorm ingezet voor de kwaliteit van zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen.
 
Inzet voor kwaliteit
‘De deskundigheid in de verpleeghuizen staat zwaar onder druk,’ zei Mariëlle Rompa in december 2006 in Zorg + Welzijn. Zij reageerde op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), dat concludeerde dat de kwaliteit van zorg in de verpleeghuizen licht was verbeterd. De jaren ervoor was er grote kritiek op de zorg voor ouderen in verpleeghuizen. Bekend zijn de ‘Pymamadagen’. Bewoners moesten de hele dag in hun bed blijven omdat het personeel niet voldoende zorg kon geven.
 
Tegen bezuinigingen
Rompa heeft gestreden tegen bezuinigingen, tegen de opeenvolgende efficiencykortingen in de ouderenzorg. Zij heeft zich sterk gemaakt voor het kwaliteitskader zorg. Dat geeft per zorgsector een precieze omschrijving van alle zorginhoudelijke en cliëntgebonden indicatoren waarmee de kwaliteit van zorg gemeten kan worden. Ook worden in het kwaliteitskader de verantwoordelijkheden van de in de zorg betrokken professionals beschreven.
 
Reeks nevenfuncties
In januari 2008 nam ze afscheid van de directie van Actiz. Ook is ze ruim zes jaar vice-voorzitter geweest van MKB Nederland. Op dit moment heeft ze, naast het voorzitterschap van de MOgroep, nog een aantal nevenfuncties. Zo is ze commissaris van woningcorporaties Habion en van Portaal, bestuurslid van de VPRO en lid van de Raad van Toezicht van Syntrus Achmea Vastgoed en Vivium Zorggroep.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.