Zorg+Welzijn magazine nr. 5, 2022

    Thema van dit nummer is ‘Jij maakt het verschil’. Om te laten zien hoe belangrijk sociaal werk is en jij als sociaal werker bent. En dat dat kleine gebaar, die helpende hand of dat luisterende oor dat voor jou zo gewoon is, voor je cliënt een wereld van verschil kan zijn.

    Kennistoets: Seksueel geweld

    Seksueel geweld is een complex thema. Wat is je belangrijkste rol als sociaal werker? ‘Veel mensen weten helemaal niet dat het lichaam bij seksueel geweld automatisch verlamd kan raken.’ Maak de toets bij dit artikel en verdien een accreditatiepunt.

    EDITORIAL Jij maakt het verschil

    Wat 'de sociaal werker' in mijn ogen kenmerkt, is dat hij vriendelijk, geïnteresseerd en empathisch is. Dat hij het beste voor zijn cliënten wil en alles doet wat in zijn macht ligt om dat te bereiken.

    HOOFDPIJNCLIËNT ‘Als de wil er niet is, trek je aan het kortste eind’

    Gerry werkt als jeugdzorgwerker D in een gesloten jeugdinrichting voor cliënten met lvb en gedragsproblematiek. Voor één jongen die hij drie jaar onder zijn hoede had, kreeg hij een zwak. Dan is het extra zwaar om hem alsnog te zien ontsporen.

    COLUMN Imperfect leven

    'Mijn moeder was echt zo'n vechtmoeder: alles moest perfect zijn voor Jalbert.' Tegenover me in een café zit Anjet van Dijken en ze vertelt me over haar band met haar broer. Jalbert heeft een verstandelijke beperking en is blind en Anjets ouders overleden korte tijd na elkaar in haar tienerjaren.

    HET RUGZAKJE ‘Shit is mest en daarvan groeien dingen’

    In de tv-serie Kamp van Koningsbrugge traint Dai Carter burgers die willen bewijzen dat ze geschikt zijn voor de special forces van de landmacht. Zelf leerde hij bij het Korps Commandotroepen zijn explosieve karakter te controleren. In zijn boek Nu of nooit vertelt hij over wat hij bij de commando's leerde over mentale kracht.

    ZO KAN HET OOK ‘Ik wil geen kamer onbenut laten’

    Achttienjarige uitstromers vanuit de jeugdzorg gaan te vaak onderuit, merkte Bianca van der Neut tijdens haar werk bij jeugdhulporganisatie De Rading. Ze richtte Kamers met Aandacht op. De insteek: iemand verhuurt een kamer aan een jongere én houdt een oogje in het zeil.

    WIJ SAMEN | Fietsmaatjes haalt mensen uit hun isolement

    Tien jaar geleden krijgt verpleegkundige Tekla Zwinkels een briljant idee. Welzijnsadviseur Pauline Zwinkels zag er direct de kracht van in. Tot op de dag van vandaag is ze enthousiast over wat Fietsmaatjes voor mensen betekent.

    COLUMN Doen wat werkt

    We volgen met onze gehuurde auto de enige snelweg die ons vakantieland rijk is. Het valt ons op dat op willekeurige plaatsen een zebrapad over de snelweg is aangebracht.

    BINNENKIJKEN ‘Je mag niet rennen, maar daar is echt niet op te handhaven’

    Sommige dingen hoeven nooit te veranderen: voetballen, kleedkamer in, ouwehoeren, kopje koffie na afloop.

    THEMA Preview ‘Zorgen dat mensen echt tot hun recht komen’

    Professionele autonomie is een veelgebruikt begrip in het sociaal werk. Maar wat is het precies? Jurja Steenmeijer schreef er een boek over. Het gaat over begrippen als respect voor de cliënt en opkomen voor diens belangen. 'Professionals hebben ruimte nodig om vanuit kennis en normatieve kaders af te wegen wat iemand nodig heeft.'

    THEMA De expert spreekt ‘Wees actief en maak gezamelijk een vuist’

    'Het beroep ligt onder een vergrootglas, maar er is nauwelijks aandacht voor de échte betekenis van sociaal werk', zegt Leonie le Sage, lector Professionele Identiteit van de sociaal werker aan Hogeschool Rotterdam.

    THEMA Feiten & Cijfers

    Het beroep van sociaal werker ligt onder een vergrootglas, maar sociaal werkers maken absoluut het verschil, maar hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.

    THEMA De cliënt spreekt ‘Caroline voelde echt als onze reddingsboei’

    De vader van Gwen (40) wilde euthanasie omdat hij zelf de regie wilde behouden. Hij werd daarbij begeleidt door zzp-verpleegkundige Caroline, die ook Gwen ondersteuning bood. Zij maakte echt het verschil voor Gwen. 

    THEMA reportage ‘Bij Roel kan ik mijn ei kwijt en weer lachen’

    Psychiatrische problemen, een verslaving, eenzaamheid of dementie. Veel mensen in de Haagsche wijken Morgenstond en Moerwijk dreigen buiten de boot te vallen. Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Roel Rutten kijkt wat ze nodig hebben maar houdt vooral ook de veiligheid in de gaten.

    THEMA De professional spreekt ‘We zijn allemaal mensen, dat staat voorop’

    Ze zit op de afdeling intake van Sterk Huis, maakt deel uit van het Crisisinterventieteam Hart van Brabant en is gespecialiseerd in eergerelateerd geweld. Ebru Arslan: 'Als ik dit werk ga doen, dan ga ik het heel goed doen.'

    COLUMN Verwaarlozing verwaarloosd

    Verwaarlozing is de meest voorkomende en in potentie een van de meest schadelijke vormen van kindermishandeling. Tegelijkertijd wordt verwaarlozing het minst herkend en de ernst het meest onderschat. De afgelopen jaren zie ik gelukkig steeds meer aandacht voor verwaarlozing.

    IN BEELD Hoera Heechterp

    Fotocollectief Leeuwarden besloot om de bewoners in de wijk Heechterp-Schieringen te fotograferen. Menno de Boer bezocht voor zijn serie de jarigen in de wijk.

    BOEK Het leven moet maar even wachten

    Op 15 maart 2020 komt schrijfster Bregje Bleeker na ruim een jaar in Zuid-Frankrijk terug in Amsterdam. Ze voelt zich niet zo lekker. Misschien de autorit, hooikoorts of een griepje? Maar dat is het allemaal niet.

    DE STELLING De specialist in het wijkteam moet worden vervangen door de generalist

    Moet je de specialist in het wijkteam vervangen door de generalist? Hulpverleners Wilco Willems, Psychiatrisch ambulant begeleider en coach in de wijk Amsterdam Nieuw-West, en Lex van Eindhoven, organisatie voor ondersteuning van wonen, werken, ontmoeten, opvoeden, vervoer of inkomen verdedigen hun standpunt.

    Column: Lalalala

    'Op de maandag in Utrecht, stel ik me dan zo voor, is er een docent op de middelbare school die de leerlingen vraagt om een opstel te schrijven over wat ze hebben gedaan het afgelopen weekeinde.

    ERVARINGSDESKUNDIGE Autisme

    Nadat ze haar Autisme Spectrumstoornis (ASS) ontdekte, ergerde Jeanne Rutgers zich steeds meer aan het stereotype beeld over autisme. Ze sprak zich onder andere uit met Autist! De Film. Nu is ze klant- manager met schuldhulptaken bij de gemeente Amsterdam. 'Met name klanten met ASS voelen zich beter door mij begrepen.'

    KIPPENVEL ‘Bij hem ging het knopje om’

    Jongerenwerker Nadine de Koning (33), werkzaam bij Welzijnskwartier in Katwijk, ging met een groep jongeren met extreemrechtse sympathieën naar Auschwitz. Een gratis vakantie, noemden sommigen het. Maar Nadine zou het zo weer doen, vertelt ze in onze podcastserie Kippenvel.

    Jamila vluchtte uit Afghanistan, nu begeleidt ze vrouwen in de overlevingsstand

    Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen mee met Jamila Talla, trainer en oprichter van de stichting Voice of All Women. 25 jaar geleden moest zij, toen hoogzwanger, zelf met haar man en 2 kinderen vluchten uit Afghanistan, nu begeleidt ze vluchtelingenvrouwen. 'Angst heeft hen gevormd.'