Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Maatwerk nodig in vervoer gehandicapte kinderen’

Het vervoer van gehandicapte kinderen van en naar school vraagt om meer maatwerk. Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer na onderzoek. De ombudsman komt tot de conclusie dat gehandicapte leerlingen over het algemeen 'standaard' vervoer krijgen, hoewel dat in sommige situaties helemaal niet bij een kind past.
'Maatwerk nodig in vervoer gehandicapte kinderen'

‘Het gaat immers om speciale kinderen die speciale zorg nodig hebben’, aldus Brenninkmeijer in een verklaring dinsdag. De ombudsman was op onderzoek uitgegaan na signalen over problemen in het vervoer. De klachten kwamen onder andere van ouders van gehandicapte kinderen, de Chronisch zieken- en gehandicaptenraad en van de FNV.

Onveilig
Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat er weinig aandacht is ‘voor de specifieke eisen aan het vervoer per kind, waardoor problemen ontstaan en onveilige situaties’. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vervoer van leerlingen die door hun handicap niet zelfstandig naar school kunnen gaan. ‘Als een kind recht heeft op vervoer komt hij in een taxibusje terecht met een aantal andere kinderen. Door veel tussenstops en lange ritten zijn de reistijden vaak lang. Niet voor alle kinderen is die wijze van vervoer op te brengen’, aldus de ombudsman.

Verbeteren
De ombudsman geeft aan de gemeenten elf verbeteradviezen hoe ze meer maatwerk kunnen leveren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de kennis die al over het kind aanwezig is bij scholen en ouders en door het soort vervoer af te stemmen op het kind en diens handicap.

Zorgvuldig
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt zich niet te herkennen in de conclusie van de Ombudsman dat gemeenten een standaardinvulling geven aan vervoer van gehandicapte kinderen. ‘Er zijn juist veel gemeenten die zeer zorgvuldig omgaan met leerlingenvervoer en een passend aanbod organiseren, bijvoorbeld Rotterdam en Hoorn’, aldus de VNG.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/de ombudsman/Foto: ANP/Olaf Kraak

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.