Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lucia de B. Levenslang en tbs

Een vrouw die in de prostitutie heeft gewerkt, is ook in staat tot moorden. En als je een diploma vervalst, ben je niet te vertrouwen. Het maakt niet uit waaróm je dat hebt gedaan. Je zit fout. En natuurlijk ben je óók een rare snuiter als je op latere leeftijd verpleegkundige wordt en met baby’tjes gaat werken.
Lucia de B. Levenslang en tbs

Lucia de B. Levenslang en tbs staat bol van de (voor)oordelen en veroordelingen. Maar op basis waarvan? Niet alleen penitentiair inrichtingswerkers veroordelen De Berk zonder enig bewijs – en behandelen haar vervolgens als vuil – ook rechters weten er raad mee. Tot aan de raadsheren van het hof toe. De Berk wordt weggezet als een seriemoordenares die ‘zo doortrapt is dat ze geen bewijs van haar handelen heeft achtergelaten’. Een onbegrijpelijke redenering, want dan kan iedereen worden beticht van moord (‘u deed het, maar was zo slim het bewijs weg te moffelen’).
De Berk beschrijft de periode van de arrestatie tot de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Zo kom je te weten wat zich afspeelt in huizen van bewaring en gevangenissen. Enkele uitzonderingen daargelaten, is er weinig mensenlijks aan de bejegening. Verdachten en  veroordeelden hebben, zo blijkt, vooral steun aan elkaar. Misschien is het eens tijd om justitiemedewerkers te scholen in pedagogiek, psychologie en sociaal werk. Overigens zal De Berk er niets meer aan hebben. Op 14 april 2010 is ze vrijgesproken. Maar dan zit ze al bijna negen jaar vast. Hoe valt zoveel schade goed te maken?

Titel:  Lucia de B. Levenslang en tbs
Auteur:  Lucia de Berk
Uitgever:  De Arbeiderspers
Prijs:  €17,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.