Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loverboy maar moeilijk te bestrijden

Loverboys, of beter mensenhandelaren, vormen al twintig jaar een hardnekkig probleem. In de uitzending van ZEMBLA wordt duidelijk waarom: de loverboys zijn moeilijk te pakken, de opvang voor slachtoffers niet altijd geschikt en preventie komt niet aan.
Loverboy maar moeilijk te bestrijden
Foto: ANP XTRA

Jeugdzorg Nederland komt met een commissie om te kijken wat de beste aanpak is. Corinne Dettmeijer, rapporteur mensenhandel, pleit al sinds 2006 voor specialistische hulp en opvang. Ze hoopt dat de commissie onder ontdekt wat zij al eerder rapporteerde: er wordt onvoldoende gesignaleerd en de behandeling schiet tekort.

Aangifte

Loverboys zijn ondanks de hogere strafmaat sinds 2013, maar moeilijk te bestrijden en te pakken. Bij alle slachtoffers van mensenhandel is de aangiftebereidheid laag, weet de rapporteur. Omdat ze bang zijn, denken dat ze nog verliefd zijn, en ze schamen zich te erg.

Preventie

Preventie is bovendien heel erg lastig volgens Dettmeijer, want het meisje dat slachtoffer is, herkent zich niet in de voorlichting die wordt gegeven op scholen. Het slachtoffer in de voorlichting is het domme buurmeisje, niet zij. De liefde tussen haar en de loverboy is echt, vertelt de rapporteur. Een slachtoffer benadrukt in ZEMBLA dat zij zich nooit aangesproken voelde door de voorlichting die zij op school kreeg.

Opvang

Dettmeijer pleit voor een opvang waar alleen meisjes zitten, met een veilige sfeer waardoor de slachtoffers kunnen vertellen over wat hen is overkomen. Dat is nu vaak niet het geval. De meiden komen terecht in een gesloten jeugdzorginstelling, waar ook jongens verblijven. Niet veilig, volgens de rapporteur. ‘Het is niet niks als je slachtoffer bent geworden van een mensenhandelaar. En de jongens die daar zitten, zijn geen lieverdjes.’

Jongens

Jeugdzorg Nederland vindt gemengde instellingen wel zinvol. Een van de doelstellingen is om op een normale manier met jongens om te gaan en het leven weer zo normaal mogelijk te maken, vertelt een woordvoerder in de uitzending. Dat begrijpt Dettmeijer wel, maar daar moet je de meisjes wel de tijd voor geven, meent ze. In gezelschap van alleen meiden.

Het aantal slachtoffers van loverboys en mensenhandel neemt toe. Om beter en sneller in te grijpen werken verschillende jeugdzorg organisaties samen om een landelijk centrum op te zetten. Doel is de kennis over de aanpak van loverboys en mensenhandel te delen. Lees hier meer >>

Signaleren

De rapporteur vindt het bovendien een probleem dat hulperleners niet altijd kunnen signaleren wanneer er sprake is van mensenhandel. Twee meisjes vertellen in de uitzending dat zij ook in de instelling konden verbergen dat ze slachtoffer van mensenhandel waren en ze konden zelfs nog contact houden met hun loverboy tijdens hun behandeling.

Weglopen

Het verlof dat jongeren in een gesloten instelling krijgen, is bovendien een risico voor loverboyslachtoffers. In 2013 liepen er 90 meisjes met een loverboyachtergrond weg uit een gesloten instelling, onderzocht ZEMBLA. In sommige gevallen lopen zij terug naar hun loverboy.

Weerbaar

Is het wel verstandig om deze meisjes op verlof te laten gaan? Jeugdzorg Nederlnd vindt van wel, aangezien het verlof deel uitmaakt van behandeling. De meisjes moeten oefenen om weer vrijheid aan te kunnen, aldus Jeugdzorg Nederland. Bij het weerbaar maken van deze meisjes, horen vrijheden. Om alle risico’s uit te sluiten, zou je deze meiden heel lang moeten opsluiten en dat is funest.

Je bent jong en onzeker, maar dan is daar opeens de jongen die jou wel ziet staan. Hij is verliefd, zegt ‘ie, maar voor je het weet dwingt hij je tot onvrijwillige seks. Loverboys. Al bijna twintig jaar kennen we het fenomeen en worden jonge meiden slachtoffer. Bekijk hier de uitzending van ZEMBLA over loverboys >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.