Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburgse gemeenten werken samen rondom risicojongeren

Alle 39 gemeenten in Limburg zijn aangesloten op de landelijke verwijsindex voor risicojongeren. Limburg is hiermee de eerste Nederlandse provincie die in één keer is aangesloten.
Limburgse gemeenten werken samen rondom risicojongeren

Tijdens een conferentie in Maastricht over de Centra voor Jeugd en Gezin hebben alle 39 gemeenten van de provincie Limburg een samenwerkingsconvenant ondertekend. De gemeenten willen werken aan één signaleringssysteem voor zorgen rondom jongeren in Limburg.

In beeld
Behalve gemeenten nemen ook instellingen deel aan het samenwerkingsconvenant. De gemeenten hebben per regio afspraken gemaakt om de samenwerking tussen zorginstellingen te versterken en om signalen over kinderen en jongeren bij elkaar te brengen. Doel is dat zorginstellingen eerder in beeld krijgen welke jongere problemen heeft en welke hulpverlener betrokken is bij een jongere.

Landelijk
De verwijsindex risicojongerenis een landelijk digitaal systeem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren bij elkaar brengt. Het gaat om jongeren tot 23 bij wie zich problemen voordoen waardoor hun persoonlijke ontwikkeling wordt bedreigd en waardoor zij buiten de maatschappij dreigen te vallen.

Risicosignalen
In de praktijk komt het regelmatig voor dat meerdere hulpverleners uit verschillende gemeenten zich bezighouden met dezelfde jongere. Het ligt voor de hand dat deze instanties informatie met elkaar delen. De verwijsindex risicojongeren beoogt risicosignalen van hulpverleners over jongeren uit heel Nederland bij elkaar te brengen. Hulpverleners kunnen dan in een vroegtijdig stadium contact met elkaar opnemen voor snellere en beter afgestemde hulp aan de jongere.
(bron: ministerie voor Jeugd en Gezin)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.