Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Liever geen ex-delinquent in Groningse achtertuin

'Deze mensen verdienen een kans om te re-integreren in de maatschappij. En dat kan alleen als je er middenin zit', zo reageert het Leger des Heils op de commotie in Groningen. Daar is het plan om dertig ex-delinquenten op te vangen middenin een woonwijk. De bewoners zijn woedend en stappen naar de rechter.
Liever geen ex-delinquent in Groningse achtertuin

Niet geheel onverwacht willen de omwonenden deze mannen liever niet in ‘hun achtertuin’. Dit Not In My BackYard effect is Diana Kroeze van het Leger des Heils Noord. Al eerder realiseerde het Leger des Heils soortgelijke opvang in het land. En overal was weerstand. ‘Mensen zijn per definitie bang voor het onbekende. Daarbij zijn omwonenden in dit geval voornamelijk bang voor hun veiligheid. Ze vragen zich af of hun kinderen nog buiten kunnen spelen zonder in een spuit te trappen. Ze vrezen dat hun huis in waarde daalt. Of ze vinden dat deze mensen toch nooit kunnen veranderen.’

Zelfstandig wonen
In Groningen gaat het om een groep mannen tussen de 18 en 50 jaar met een ggz-indicatie en een relatie met Justitie. Zij worden in maart in de Moesstraat ondergebracht. Daar zullen ze via een woontrainingsprogramma in fases steeds meer zelfstandiger gaan wonen. Als het tenminste doorgaat, zegt Kroeze, in afwachting van de procedure.

Valt mee

Uit de praktijk blijkt dat er in deze gevallen zelden sprake is van overlast, stelt Kroeze. ‘Wanneer de opvang er eenmaal is, blijkt het allemaal mee te vallen. Dat kun je natuurlijk van tevoren wel zeggen, maar dat moeten omwonenden ervaren.’ Ze benadrukt dat de buren altijd bij de opvang kunnen aankloppen, mochten ze ergens problemen of overlast ervaren.

Wankelen

Belangrijk in dit soort situaties is hoe de gemeente zich gedraagt, gaat Kroeze verder. ‘Als je als gemeente stevig achter je plannen blijft staan, heeft dat een positief effect op het traject. Als je wankelt door te zeggen dat het misschien ook ergens anders kan, dan is de kans groter dat het plan mislukt. Je moet alle procedures samen goed aanpakken.’

Tumult
De bewoners van de Moesstraat hebben gisteren tijdens een bijeenkomst aangegeven dat ze bezwaar maken via de rechter. Kroeze vond het opvallend dat naast het ‘herkenbare tumult’ de woede vooral gericht was op de gemeente en de woningcorporatie. ‘De vergunning is door de gemeente al afgegeven aan de woningcorporatie. In de ogen van de bewoners werd het hen zo onvoldoende mogelijk gemaakt om bezwaar aan te tekenen. Dat schoot in het verkeerde keelgat.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Foto: Leger des Heils

1 REACTIE

  1. Wij hebben, ook in Groningen, een vergelijkbare situatie meegemaakt. Middels een bemiddelingsgroep van buurtbewoners, gemeente, het opvanghuis en de forensisch psychiatrische groep van de RUG hebben we een goede oplossing gevonden. Kernbegrip is risicomanagement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.