Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LEVV-prijs voor website ouderenzorg

Een besloten website waar verzorgenden voor de familie berichten plaatsen over de cliënt. Twee teamleiders van Zorggroep Hof en Hiem, gericht op ouderen, wonnen hiermee de landelijke Expertisecentrum Verpleging&Verzorging (LEVV) Innovatieprijs. Zij delen deze prijs met het project ‘Sneller Beter Thuis’ van het UMC Utrecht.
LEVV-prijs voor website ouderenzorg

De jury besloot beide projecten de eerste prijs toe te kennen omdat ze beide van hoge kwaliteit zijn en van grote betekenis voor de maatschappij. De winnaars ontvangen elk 5000 euro, die zij kunnen besteden aan een nieuw of een vervolgproject.

Fietstochtje
De website van Zorggroep Hof en Hiem (Zuid-Friesland) vergroot de betrokkenheid van familie bij de zorg. Naast praktische mededelingen plaatsen verzorgenden ook sfeerberichten op de website, bijvoorbeeld over een fietstochtje of het bezoek van een kleinkind.
Ria Witteveen en Tineke Wassenaar, de twee teamleiders die de besloten website introduceerden, gaven die de naam ‘Care en Connect Net’ (CC-net).

Misverstanden
Door CC-net is het contact tussen familie, verzorgenden en de ouderen flink toegenomen. Ook is het aantal bezoeken aan het verzorgingshuis zelf gestegen. Andere effecten zijn tijdwinst voor de verzorgenden en minder misverstanden omdat alle familieleden nu dezelfde informatie krijgen. Aanleiding voor het project vormde de soms lastige bereikbaarheid van familieleden én hun wens juist meer betrokken te zijn bij de zorg. In 2008 werd CC-net al beloond met de V&VN Zorgaward.

Zelfredzaamheid
Zorggroep Hof en Hiem deelt de eerste prijs met het project ‘Sneller Beter Thuis’ van het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Verpleegkundige Saskia Weldam (UMCU) en verpleegkundig onderzoekers Jita Hoogerduijn (HU) ontwikkelden een zorgprogramma voor gerichte zorg aan kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Doel ervan is het verbeteren van hun zelfredzaamheid en gezondheid. Het programma bestaat onder meer uit checklisten om de gezondheid en thuissituatie van ouderen in kaart te brengen, zodat de zorg hierop kan worden afgestemd.

Initiatief
De LEVV Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief van verpleegkundigen of verzorgenden dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van de zorg. Deze  prijs wordt ondersteund door de Stichting Fonds voor Verpleegkundigen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier anmelden. 

Bron: Foto: LEVV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.