Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leven met een stoornis, maar zonder stigma

GGZ Friesland heeft de Galjaardprijs gewonnen met de campagne ‘Niemand is zijn stoornis’. Hun campagne tegen stigmatisering van mensen met een psychische stoornis werd als best door de jury gekozen.
niemand is zijn stoornis
Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen - Foto: ggz Friesland

De jury roemde de aanpak van de campagne van de Friese ggz-instelling omdat ‘bewustwording en tolerantie worden gecreëerd voor mensen met een psychische stoornis’. Stigmatisering en discriminatie zijn een dagelijkse last voor mensen met psychische beperkingen. De bewustwordingscampagne van ggz Friesland maakt duidelijk hoe schadelijk en onterecht stigma’s zijn en hoe snel mensen vooroordelen hebben over psychische beperkingen.

Prijs

De prijs is genoemd naar Chiel Galjaard, pionier van het vakonderwijs over overheidscommunicatie en oprichter van een van de voorlopers van Logeion, de Vereniging Voor Overheidscommunicatie. Hij overleed in 2002, in dat jaar werd de prijs ingesteld.

Vooroordelen

Onvoorspelbaar, onbekwaam en onaantrekkelijk, dat zijn de meest voorkomende en hardnekkigste vooroordelen over mensen met een psychiatrische of psychische aandoening. Zo wordt duidelijk in de campagne van ggz Friesland. Het is al moeilijk genoeg om te leven met schizofrenie, manische depressie of een andere psychisch probleem. Je moet je ook nog eens wapenen tegen de vooroordelen en discriminatie van medeburgers.

Authentiek

Jury-voorzitter Guido Rijnja zei tijdens de Galjaarddag in Den Haag op donderdag 23 april: ‘Alles draait uiteindelijk om knetterhard contact. Wie authentiek communiceert, heeft een verhaal dat wordt doorverteld. En dat kan alleen maar als het aansluit op de werkelijkheid.’ GGZ Friesland won ook de publieksprijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.