Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leegloop zorg schromelijk overdreven’

Het werkelijke verloop onder personeel is niet 50 procent, maar 3 tot 6 procent. Dat zegt Prismant in een publicatie naar aanleiding van mediaberichten over ‘leegloop in de zorgsector’. In 2009 was in totaal maar twee procent van de werknemers in de zorg op zoek naar een baan buiten de zorg, volgens onderzoek van Prismant.
‘Leegloop zorg schromelijk overdreven'

‘Zorgpersoneel dreigt massaal op te stappen’, was op 18 mei te lezen in de Telegraaf en op de website van de NOS: ‘Helft van zorgpersoneel overweegt een overstap’. Zorgverzekeraar Menzis bracht de resultaten van de ‘Nationale Zorgenquête’ onder 4.000 werknemers naar buiten. Maar uit onderzoek van Prismant blijkt dat 10,4 procent van de zorgwerknemers in 2009 op zoek was naar een andere baan. Bovendien blijken de werkers over het algemeen hun werk met plezier te doen.

Op zoek
Verloopcijfers laten zien dat het werkelijke verloop in de Zorgsector in 2008 per branche varieert  tussen de 3 en 6 procent (Bron: PGGM-gegevens). Het gaat om mensen die daadwerkelijk de sector verlaten. Het Werknemersonderzoek dat Prismant in 2009 onder ruim 12.000 werknemers in de zorg heeft gehouden, laat zien dat 10,4% van de werknemers op zoek was naar een andere baan. Van deze mensen was bijna een vijfde op zoek naar een baan buiten de zorgsector, terwijl 77% op zoek was naar een baan binnen de zorg. Dit betekent dat in 2009 in totaal 2% van de werknemers op zoek was naar een baan buiten de zorg.

Plezier
Uit de cijfers blijkt verder dat mensen hun werk over het algemeen met veel plezier doen. Zij vinden hun werk zinvol en inhoudelijk leuk, ze zien hun werk veelal als een roeping. Zorgmedewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd om zorg te dragen voor het welbevinden van cliënten en patiënten.

Aantrekkelijker
Er zijn volgens Prismant niettemin ook zaken die verbeterd kunnen worden, zodat werken in de zorg nog aantrekkelijker wordt. ‘Als 50% van de werknemers in de zorg volgens het Menzis-onderzoek wel eens nadenkt over een baan buiten de zorg, moet dat wel als een belangrijk signaal gezien worden,’ aldus Prismant. ‘Maar er zit nog veel ruimte tussen erover nadenken en de zorg daadwerkelijk de rug toekeren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Prismant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.