Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langere tbs ‘met voorwaarden’

Rechters kunnen een veel langere tbs opleggen met voorwaarden op het gebied van medicijngebruik, begeleiding door de reclassering en opname in een psychiatrisch ziekenhuis of verslavingskliniek. Tbs met voorwaarden wordt opgelegd als dwangverpleging niet noodzakelijk lijkt om herhaling te voorkomen.
Langere tbs 'met voorwaarden'

De Tweede Kamer is akkoord met een wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De maximale duur van de tbs met voorwaarden gaat omhoog van vier naar negen jaar. De gevangenisstraf waarbij tbs met voorwaarden kan worden opgelegd, stijgt van drie naar vijf jaar.

Gedwongen
Opname in een psychiatrisch ziekenhuis of verslavingskliniek is een belangrijke voorwaarde omdat er geen gedwongen behandeling is in een tbs-instelling. ‘De regeling maakt verder een tijdelijke crisisopname onder dwang mogelijk voor tbs’ers met voorwaarden. De situatie kan dan worden gestabiliseerd, zonder de tbs met voorwaarden om te zetten in tbs met dwangverpleging’, aldus een woordvoerder van het departement.

Ook staat in het wetsvoorstel dat de tbs herleeft voor een uitgezette illegale vreemdeling die in ons land terugkeert.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.