Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurige aandoening halveert kans op werk

Van de mensen met een langdurige aandoening die in 2008 aan de kant stonden, had een jaar later slechts 7 procent werk gevonden. Dat is ruim de helft minder dan bij personen zonder aandoening. Leeftijd blijkt een nóg belangrijkere factor om werk te vinden. Boven de 55 jaar wordt het bijna onmogelijk.
Langdurige aandoening halveert kans op werk

In 2008 waren er 1,2 miljoen personen van 15 tot 65 jaar met een langdurige aandoening die geen werk hadden. Een jaar later had 7 procent van deze groep – 86 duizend mensen – werk gevonden voor 12 uur of meer per week. Van de groep zonder langdurige aandoening was dat 18 procent. Leeftijd blijkt nóg belangrijker voor de kans op werk: in 2009 had slechts 3 procent van de gezonde mensen van 55 tot 65 jaar na een jaar werk gevonden. Voor jongvolwassenen van 15 tot 35 jaar mét een langdurige aandoening was dat percentage 18 procent.

Werkuitval
Gezondheidsbeperking betekent ook een grotere kans op werkuitval. In 2008 telde de werkzame beroepbevolking bijna 1,3 miljoen personen met een langdurige aandoening. Een jaar later was bijna 10 procent van hen werkloos of hoorde niet meer tot de beroepsbevolking. Voor personen zonder een langdurige aandoening was dat 6 procent. Bij jongere en oudere leeftijdsgroepen is de groep die een jaar later geen werk meer heeft relatief groot.

Uitkering
Arbeidsongeschikten blijven steeds verder achter op de arbeidsmarkt. Mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen, komen steeds minder vaak aan de slag. In 2003 vond nog bijna 4 procent van hen binnen een jaar werk. In 2008 was dat afgenomen naar bijna 3 procent. Mensen met een langdurige aandoening maar zonder uitkering, lukt het juist vaker om werk te vinden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: CBS / foto

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.