Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste kans voor ouders met verstandelijke beperking

Gezinscoaches Thea en Jolanda helpen verstandelijke beperkte ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De ouders hebben van de rechter een laatste kans gekregen om te bewijzen dat ze voor hun kinderen kunnen zorgen. Als zij zich niet verbeteren volgt onverbiddelijk uithuisplaatsing van de kinderen. Een situatie die ouders én betrokken gezinscoaches machteloos maakt.
Laatste kans voor ouders met verstandelijke beperking

De documentaire Machteloos was een van de best gewaardeerde films van 2010. De onmacht van ouders en hulpverleners in de documentaire riep heftige reacties op. Naar aanleiding van de documentaire stelde de PvdA Kamervragen.

Ontmoedigd
Uit de enquête die de NCRV hield onder 900 werkenden in de zorg bleek dat 96 procent van de hulpverleners vindt dat verstandelijk beperkte ouders die bewezen hebben niet voor kun kind te kunnen zorgen, ontmoedigd moeten worden om nog kinderen te krijgen.

Het tweeluik over de begeleiding van ouders met een verstandelijke beperking is door de bezuinigingsplannen van de huidige regering weer actueel geworden. In de overheidsplannen komen alleen verstandelijk beperkten met een IQ onder de 70 voor vergoeding in aanmerking. Uit de documentaire blijkt echter dat niet alleen een laag IQ, maar ook andere omstandigheden en beperkingen een rol spelen bij de onmacht in de gezinnen.

lass=”readmorlass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»e”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: NCRV Dokument

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.