Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Laat taal als toegangseis migranten vallen’

Immigranten moeten niet meer verplicht Nederlands leren, behalve als ze een baan hebben waarin dat onontbeerlijk is, zoals bij het contact met patiënten of leerlingen of als de staat werkgever is. Inburgeringscursussen moeten vervangen worden door niet-verplichte cursussen waarin waarden en vaardigheden van democratisch burgerschap worden geleerd en geoefend.
'Laat taal als toegangseis migranten vallen'

Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) dinsdag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel. In een reactie wees de minister erop dat het moeilijk is om een baan te vinden voor een immigrant die de Nederlandse taal niet machtig is. Buren moeten elkaar kunnen verstaan, zodat mensen van verschillende afkomst met elkaar kunnen omgaan. Beheersing van het Nederlands blijft dus van belang.

Basishouding
De rode draad in het advies van de RMO is dat het tijd is om anders te gaan aankijken tegen mensen uit andere landen die zich in Nederland willen vestigen. De basishouding moet er een zijn van ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’.

Geweerd

Nu worden migranten in Nederland veelal gezien als mensen die een last zijn en die zo veel mogelijk moeten worden geweerd. Maar Nederland moet hen juist zien als mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De negatieve toon van het migratiedebat ontmoedigt de komst van mensen die Nederland juist graag ziet komen.

Zelfredzaam
Mensen die een positieve economische bijdrage leveren aan de samenleving en die dus zelfredzaam zijn, zijn welkom. Zowel kennismigranten zijn van belang voor de Nederlandse economie als arbeidskrachten voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook zegt de RMO dat migratiepolitiek zich moet onthouden van het stellen van culturele eisen aan migranten.


Verzorgingsstaat

De toegang tot de arbeidsmarkt, de verzorgingsstaat en het politieke systeem zou gefaseerd moeten plaatshebben. Hoe langer de migrant in Nederland is, hoe meer toegang hij moet krijgen tot voorzieningen van de verzorgingsstaat.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Taal is ook buitengewoon belangrijk om post/ brieven te kunnen begrijpen. Taalbeheersing is dus niet alleen van belang voor arbeidsparticipatie, maar voor participatie in brede zin. Als brieven niet begrepen worden kan dit in onze bureaucratische samenleving grote gevolgen hebben voor de migrant. Inkomens regelingen en voorzieningen zijn onduidelijk, afspraken worden niet goed nagekomen. Armoede en schulden kunnen dan het gevolg zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.