Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart van Amsterdamse Top 600 zit vast

Pakweg een kwart van de 600 zwaarste jonge criminelen van Amsterdam zit op dit moment vast. Om precies te zijn: 161. Dat staat in een brief die burgemeester Eberhard van der Laan onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Kwart van Amsterdamse Top 600 zit vast

Een jaar geleden begon Amsterdam met de zogeheten ‘Top 600-aanpak’. Die richt zich op de 600 grootste veelplegers van de stad. Het zijn voornamelijk jonge mannen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de misdrijven in Amsterdam.

Zorg
De aanpak bestaat uit een lik-op-stukbeleid, maar ook uit zorg. Intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen moeten ervoor zorgen dat deze groep uit het criminele circuit komt. Aan de aanpak doen de gemeente, politie, justitie en instanties als de reclassering en zorg- en jeugdinstellingen mee. Zij hebben afgesproken dat ze de namen op de lijst met voorrang gaan aanpakken, vervolgen of begeleiden.

Mishandeling
Sinds het begin van de aanpak heeft ongeveer twee derde van de personen uit de Top 600 vastgezeten. Alles bij elkaar heeft de politie 938 keer iemand uit de lijst aangehouden (sommige personen werden meerdere malen aangehouden). Het ging hierbij onder meer om 51 straatroven, 47 woninginbraken, 12 overvallen en 10 gevallen van zware mishandeling. In 25 procent hield de politie iemand aan vanwege een overtreding.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.