Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitseisen voor gesloten jeugdzorg

De MOgroep Jeugdzorg en de Inspectie Jeugdzorg hebben kwaliteitsnormen opgesteld waaraan alle aanbieders van gesloten jeugdzorg moeten gaan voldoen. Nieuwe instellingen worden getoetst op de veiligheid van behandelingen.
Kwaliteitseisen voor gesloten jeugdzorg

Dit schrijft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij had de beide organisaties gevraagd de kwaliteitsnormen te ontwikkelen. Op basis van deze normen gaat de Inspectie de komende jaren toezicht houden op de instellingen.

Veiligheid
Nieuwe instellingen voor gesloten jeugdzorg krijgen een entreetoets waarbij de veiligheid van behandelingen wordt getoetst. Alle aanbieders van gesloten jeugdzorg krijgen stapsgewijs toezicht op basis van het kwaliteitskader. De Inspectie kan, naar aanleiding van klachten of meldingen van calamiteiten, tussentijds onderzoek doen naar een instelling.

Kwaliteitskader
Belangrijke punten in het kwaliteitskader zijn onder meer de geslotenheid van de leefomgeving. Hieronder valt de rechtspositie van de jongere en toekenning van verlof. Andere thema’s zijn het behandelplan, leefklimaat, de medische, geestelijke en emotionele verzorging en het dagprogramma.

Gesloten jeugdzorg
Sinds 1 januari 2008 is gesloten jeugdzorg mogelijk, als alternatief voor plaatsing in een justitiële jeugdinrichting. Het gaat daarbij om jongeren met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen, die een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.