Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink stapt per direct uit Tweede Kamer

CDA-Tweede Kamerlid Ab Klink stapt met onmiddellijke ingang uit de Tweede Kamer. Hij heeft dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maandag laten weten.
Klink stapt per direct uit Tweede Kamer

‘Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid’, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen ‘met overtuiging’ lid van het CDA.

Brief
Klink was een van de drie dissidenten in de CDA-fractie die tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders was. Een brief van zijn hand over zijn bezwaren tegen de PVV was de opmaat voor twee dagen diepe crisis in het CDA. Die werd nog verergerd toen de brief uitlekte. Klink en de andere dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier legden zich uiteindelijk neer bij de meerderheid in de CDA-fractie, die verder wilde onderhandelen. Tegelijk werden de grote bezwaren van de dissidenten erkend.

Vertrouwen
Maar de opstand van Klink, Koppejan en Ferrier was wel reden voor Wilders om geen vertrouwen meer te hebben in het CDA als onderhandelingspartner. Hij brak daarom vrijdag de gesprekken over een rechts minderheidskabinet af.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Evert-Jan Daniels

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.