Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderbescherming gaat veiligheid teruggeplaatst kind toch toetsen

De Raad voor de Kinderbescherming gaat alsnog bekijken of probleemkinderen die weer thuis zijn, daar wel veilig zijn. Het gaat om kinderen bij wie deze toetsing achterwege was gebleven.
Kinderbescherming gaat veiligheid teruggeplaatst kind toch toetsen

Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin vandaag geschreven aan de Tweede Kamer. Als een uit huis geplaatst kind weer terug naar de ouders gaat, moet de kinderbescherming kijken of dat wel kan. De Inspectie Jeugdzorg stelde twee weken geleden vast dat deze toetsing te vaak achterwege blijft.

Terugwerkend
De Raad voor de Kinderbescherming gaat met terugwerkende kracht tot 1 juni dit jaar bekijken of er kinderen terug zijn geplaatst terwijl ze een veiligheidsrisico lopen. De toetsing van de kinderbescherming schoot er vaak bij in omdat Bureaus Jeugdzorg niet aan de raad liet weten dat een kind weer in het gezin was of het bureau gaf onvoldoende informatie.

Automatisering
Dit moet voortaan beter gaan, onder meer door dit proces te automatiseren. In zeven regio’s zijn er wachtlijsten voor kinderen die onder toezicht van een voogd zijn gesteld. Ze moeten langer dan vijf dagen wachten op een plek om uit huis geplaatst te worden. Koploper is Rotterdam, met een wachtlijst van 250 kinderen.

Eind oktober wachtten bij de Raad voor de Kinderbescherming zeshonderd kinderen op een onderzoek. Jaarlijks doet de raad 19.000 onderzoeken. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.