Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kind met psychiatrische problemen heeft slechtere motoriek

Kinderen met psychiatrische stoornissen hebben vaak moeite met bewegen. Ze kunnen extreem geremd of houterig zijn. Claudia Emck promoveert op 26 mei aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar de relatie tussen motoriek en psychiatrische problemen bij kinderen.
Kind met psychiatrische problemen heeft slechtere motoriek

Emck, onderzoeker bij de Faculteit Bewegingswetenschappen, onderzocht of kinderen met emotionele stoornissen, gedragstoornissen en aan autisme verwante stoornissen ook grofmotorische problemen vertonen. Grofmotorische vaardigheden hebben te maken met het verplaatsen van het eigen lichaam en met controle over objecten, zoals een bal. Deze vaardigheden zijn voor kinderen belangrijk om te spelen en mee te doen met activiteiten. Ook draagt goed bewegen bij aan hun zelfwaardering. Grofmotorische vaardigheden zijn daardoor belangrijk voor de ontwikkeling en dus relevant om te onderzoeken, aldus de onderzoeker.

Stoornis
Ten eerste onderzocht Emck of kinderen met psychiatrische problemen ook problemen met de motoriek hebben en of deze samenhangen met het type stoornis. Ten tweede onderzocht ze of kinderen met motorische problemen ook psychiatrische symptomen vertonen.  
Het bleek dat de onderzochte kinderen met psychiatrische problemen significant lager scoorden op zowel locomotie, objectcontrole en fysieke fitheid (kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen). De groep met emotionele stoornissen presteerde wel significant beter op de motorische vaardigheidstest.

Spelen
Verder bleek dat 65 procent van de groep kinderen met zwak ontwikkelde grofmotorische vaardigheden voldoet aan de criteria voor psychiatrische problemen. Zij vertonen vaak symptomen van angst- en aan autisme verwante stoornissen. Kinderen met deze samengestelde problemen worden gehinderd in het spelen en bewegen met leeftijdgenoten. Zij lopen hiermee ook risico om een inactieve leefstijl en daarmee gepaarde gezondheidsproblemen te ontwikkelen, aldus Emck. De onderzoeker pleit met de aangetoonde samenhang voor een diagnostisch instrument voor bewegingsinterventies.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Paul Vreeker

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mijn zoon heeft en licht autistische stoornis, toen hij klein was had hij er ook problemen mee, maar er is en goede therapie voor, de pscygisch motorische training, gekoppeld aan ergo therapie had tot gevolg dat zijn bewegingen steeds meer gecoordineerd werden. Hij is nu 15 heeft een goed uithoudingsvermogen, al beter dan mij met mijn 58 jaar. We fietsen regelmatig, en we gingen toen hij klein was ook samen met mij op zijn eigen fiets naar school, later fietste hij de route alleen.
    Er is dus best wat aan te doen, daarom zijn de bezuinigingen ook dom, zo verkom je dat jongeren in de Wajong belanden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.