Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijk op consultatiebureau al naar angst bij kind

Al bij jonge kinderen zijn angst en factoren die het risico daarop voorspellen, op te sporen. Dit blijkt uit het proefschrift van Suzanne Broeren. Vroegtijdig signaleren is belangrijk, want angststoornissen komen bij kinderen veel voor. Bovendien hebben ze veel impact op hun leven.
Kijk op consultatiebureau al naar angst bij kind

Broeren onderzocht onder meer het ontwikkelingsverloop van angstsymptomen bij kinderen. Ook keek ze naar de rol van de (sociaal)cognitieve ontwikkeling en kwetsbaarheidsfactoren. Angststoornissen kunnen namelijk het risico vergroten op het ontwikkelen van andere psychiatrische stoornissen, zoals depressie.

Preventie
Ook bestudeerde zij een aantal oudervragenlijsten. Daarbij keek Broeren naar de geschiktheid ervan om angst en kwetsbaarheidsfactoren te meten. Dit is vooral belangrijk omdat bij het vroeg identificeren van kinderen met een hoog risico op angstproblemen op tijd preventie en behandeling kunnen worden ingezet.

Piekeren
Ook factoren als temperament, piekeren en voorbeeldgedrag van leeftijdgenootjes spelen een rol bij het ontstaan van angst. Er zijn zowel beschermende als kwetsbaarheidsfactoren voor het ontstaan van angst. Die beïnvloeden ook elkaar en het cognitieve ontwikkelingsniveau van een kind. Uiteindelijk bepaalt het samenspel hoe ernstig de angsten van kinderen op een bepaald moment zijn.

S.M.I. Broeren, Anxiety in Non-Clinical Children. Suzanne Broeren promoveert vrijdag 14 januari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam, foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.