Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keurmerk fondsenwerving onder vuur

Het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) geeft geen inzicht in de manier waarop goede doelen presteren. Ook de brancheorganisatie van grote goede doelen, de Vereniging Fondsenwervende Instellingen, laat het afweten. Dat stellen de initiatiefnemers van de stichting Keurmerk Goede Doelen.
Keurmerk fondsenwerving onder vuur

Alle 273 houders van het veertien jaar oude keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ontvangen vandaag een brief. Daarin wordt hen gevraagd om een nieuw keurmerk aan te vragen: dat van de Stichting Keurmerk Goede Doelen. De initiatiefnemers hiervan, Bart Hartman en Peter Helmer, willen met hun actie het CBF dwingen tot modernisering, zo meldt Trouw vandaag.

Kosten
Volgens Hartman en Helmer geeft het CFB-keur aan schenkers geen inzicht in de manier waarop goede doelen presteren. Het CFB zou niet van plan zijn om de regels aan te scherpen. CFB-keurmerkhouders zijn onder meer gehouden aan de voorwaarde dat de kosten voor fondswerving maximaal 25 procent van de inkomsten mogen bedragen.

Aangescherpt
In hun brief aan de CFB-keurmerkhouders stellen Hartmen en Helmer dat hun keurmerk wel een eerste aanzet levert tot het inzichtelijk maken van de prestaties van goede doelen. Zij zeggen het te zullen opheffen zodra het CFB met een aangescherpt keurmerk komt.

Verrast
Directeur Adri Kemps van het CBF is verrast door de actie. ‘Wij hebben ons keur anderhalf jaar geleden aangepast. Keurmerkhouders moeten nu in hun jaarverslagen inzicht geven in hun bestedingen’, zegt hij in Trouw. Een eenduidige meting van de prestaties van goede doelen bestaat echter nog niet.
Kemps vindt dat Hartman en Helmers ‘grote woorden gebruiken’.   

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Trouw, foto: ANP/Rob Keeris

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.