Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennis over zorg wordt overschat

Mensen denken dat ze goed op de hoogte zijn van zorgverzekeringen, rechten en eigen bijdragen in de zorg. Maar dat valt best tegen, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten Federatie NPCF.

Patiënten en cliënten zijn redelijk goed op de hoogte van de rechten, plichten en de kosten van de zorg. Maar dat is niet het geval als het gaat om de inhoud van de zorg en de zorgverzekering, vooral als het gaat om langdurige zorg. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Patiënten Federatie NPCF deze zomer heeft gehouden onder ruim 12.000 mensen.

Zorgverzekering

Over het algemeen is er veel onduidelijkheid over zorg, concludeert de NPCF: ‘Over de zorgverzekering en het basispakket denkt 32 procent van de mensen dat de zorgverzekeraar de inhoud van het basispakket vaststelt. Maar dat doet de overheid. Bijna de helft van de mensen denkt dat nabestaanden de medische gegevens van een overledene kunnen raadplegen. Dat kan echter alleen als die daar van tevoren toestemming voor heeft gegeven.

Bezuinigen

Opmerkelijk is dat 90% van de respondenten meent dat er flink wordt bezuinigd op de zorg. Dat is niet zo; de uitgaven voor de zorg stijgen nog steeds, maar de groei wordt wel steeds kleiner. Op de stelling dat een arts alles moet doen wat een patiënt vraagt, antwoorde 73% dat dit onjuist is. Dat klopt; een arts kan een behandeling weigeren uit persoonlijke of professionele redenen. De arts moet de patiënt of vertegenwoordiger hierover inlichten. De patiënt mag daarop wel besluiten om een andere arts te raadplegen. De eerste arts zal alle medische informatie moeten verstrekken aan de nieuwe arts.

Eigen risico

Meer dan de helft van de respondenten dacht dat het vrijwillig eigen risico van toepassing is op alle zorg in het basispakker en op de zorg in de aanvullende verzekering. Bij een vrijwillig eigen risico kies je zelf voor een verhoging van het jaarlijkse bedrag dat je moet betalen, voordat je recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het vrijwillig eigen risico is niet van toepassing op zorg uit de aanvullende verzekering.

Lees meer in de NPCF factsheet ‘feiten en fabels in de zorg’>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.