Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil studiebeurs voor zorgpersoneel

Zorgverleners moeten met een speciale beurs een vervolgstudie kunnen beginnen. Door verzorgers en verpleegkundigen te helpen om zich verder te ontwikkelen, kan een baan in de zorg aantrekkelijker worden gemaakt.
Kamer wil studiebeurs voor zorgpersoneel

Dit voorstel deed regeringspartij CDA dinsdagavond bij de bespreking van de begroting van het ministerie van VWS in de Tweede Kamer. Coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie steunen het idee. Personeel behouden voor de zorg is hard nodig, stelt ook het kabinet, want er dreigt mede door de vergrijzing een groot tekort aan personeel. De zorgbeurs is geïnspireerd op de lerarenbeurs van onderwijsminister Ronald Plasterk. Hiervoor bleek veel belangstelling te bestaan. De zorgbeurs kost jaarlijks 10 miljoen euro.

Marktwerking
De Kamer maakte zich druk om het oprukken van economisch denken in de zorg. De SP keerde zich nogmaals ronduit tegen marktwerking in de zorg. Het CDA ziet daar wel de voordelen van: door meer vrije prijzen in de ziekenhuizen dalen de prijzen en worden wachtlijsten korter. Maar CDA’er Jan de Vries hekelde wel de neiging van zorgbestuurders om te veel in economische termen te denken, met winstuitkeringen, omzetmaximalisatie en te hoge inkomens. PvdA’er Eelke van der Veen stelde dat de kwaliteit van de zorg er niet automatisch op vooruit gaat als zorginstellingen met elkaar moeten concurreren. Volgens hem wijst de praktijk dat uit.

Prestaties
CDA-Kamerlid Margreeth Smilde merkte op dat artsen kwaliteit nog lang niet altijd boven de eigen nering stellen. Daarom zouden prestaties van artsen met naam en toenaam gepubliceerd moeten worden. Met het publicatie van kwaliteitsrapporten op de website

http://www.kiesbeter.nl/

, waar patiënten zorgaanbieders met elkaar kunnen vergelijken, zou duidelijk kunnen worden hoe ze het er vanaf brengen.

Zorgverlof
GroenLinks kwam tijdens het debat met een wetsvoorstel voor uitbreiding van het zorgverlof.Dit zou ook gedeeltelijk betaald moeten worden. GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap wees erop dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) als Kamerlid nog een warm pleitbezorger was voor een beter zorgverlof.(ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.