Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kamer moet te snel leeg na overlijden’

Nabestaanden krijgen van verpleeg- of verzorgingshuizen vaak te weinig tijd om na het overlijden de kamer van hun dierbare leeg te halen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, zo meldt de organisatie vrijdag op de website. De bond wil dat Actiz, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, snel ingrijpt.
'Kamer moet te snel leeg na overlijden'
Foto: ANP Photo

Volgens de regels moet de kamer na 7 dagen leeg zijn, maar dit wordt lang niet altijd nageleefd. Zo’n 40 procent van de 152 onderzochte verpleeg – en verzorgingshuizen geeft over deze termijn onjuiste of helemaal geen informatie. In de praktijk krijgen nabestaanden soms slechts een of twee dagen de tijd om in te pakken.

Nazorg

Actiz gaat verpleeg- en verzorgingshuizen die zich niet aan de regels houden, hierop aanspreken. ‘Leden hebben zich aan bepaalde regels gecommiteerd. Daar moeten ze zich aan houden. Ook de nazorg moet op een goede manier gebeuren”, stelt een woordvoerster.

Waarschuwing

Als leden zich niet aan de algemene voorwaarden houden, waaronder de regels rond het opruimen na overlijden vallen, kunnen ze een formele waarschuwing krijgen. Wordt er daarop geen actie ondernomen, dan kan een lid geroyeerd worden door de brancheorganisatie.

Wachtlijst

Actiz heeft overigens wel begrip voor de andere kant van het verhaal. ‘Er staan vaak ook mensen op de wachtlijst die zware zorg nodig hebben. Die worden nu nog thuis verzorgd. We willen de familie, die vaak de zware mantelzorg voor hun rekening neemt, ook snel ontlasten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.