Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet schort kinderbijslag op als ouders niet meewerken

Ouders die zich niets aantrekken van de schriftelijke aanwijzing(en) van een gezinsvoogd terwijl hun kind onder toezicht is gesteld, lopen de kans dat de kinderbijslag voor maximaal een jaar wordt opgeschort. Dit staat in een voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd.
Kabinet schort kinderbijslag op als ouders niet meewerken

De mogelijkheid om de kinderbijslag op te schorten wordt toegevoegd aan een wetsvoorstel over herziening van kinderbeschermingsmaatregelen dat in juli van dit jaar bij de Tweede Kamer is ingediend. Daarin staat dat ouders de schriftelijke aanwijzing(en) van een gezinsvoogd over verzorging en opvoeding van hun kind moeten opvolgen als het onder toezicht is gesteld.

Nieuw instrument
Een van de redenen dat de schriftelijke aanwijzing in de praktijk weinig wordt gebruikt is dat het moeilijk is nakoming hiervan af te dwingen. Daarom introduceert het kabinet een nieuw instrument – naast de dwangsom en in uiterste gevallen de gijzeling – om ouders aan te sporen de aanwijzing(en) wel op te volgen. De opschorting is niet alleen een stok achter de deur, maar ook een positieve prikkel omdat de kinderbijslag na medewerking van de ouders alsnog volledig wordt uitgekeerd.

Procedure
De voorgestelde procedure is als volgt. Gelijktijdig met het verzoek aan de kinderrechter om een schriftelijke aanwijzing(en) van de gezinsvoogd te bekrachtigen, kan het bureau jeugdzorg de kinderrechter vragen om een machtiging, waarmee het de Sociale verzekeringsbank (SVB) kan verzoeken de betaling van kinderbijslag uit te stellen als ouders weigeren mee te werken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP Foto:ANP/ Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.