Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet onderzoekt verplichte taalles voor ouders

Het kabinet gaat onderzoeken of ouders die slecht Nederlands spreken verplicht op taalcursus kunnen worden gestuurd. Op die manier moet worden voorkomen dat hun kinderen een taalachterstand oplopen.
Kabinet onderzoekt verplichte taalles voor ouders

In het regeerakkoord hebben CDA, PvdA en ChristenUnie af gesproken dat ouders met een slechte beheersing van het Nederlands een ‘verbrede leerplicht’ zouden krijgen. De Raad van Stateis echter voor deze plicht voor ouders gaan liggen.

Slecht Nederlands
Volgens de Raad van State mag dwang alleen worden toegepast als die voor alle ouders geldt. Bovendien vindt de Raad dat met de maatregel ook de leerplicht voor kinderen moet worden aangepast. Om kinderen het slechte Nederlands van hun ouders niet over te laten nemen, zouden zij al vanaf drie jaar naar school moeten, aldus de Raad. Ook deze maatregel moet dan voor iedereen gelden.

Geen verlaging leerplicht

Het kabinet vindt dat een verlaging van de leerplicht voor alle kinderen zijn doel voorbij schiet.

Minister Vogelaar wil daarom een juridisch onderzoek ‘of er wellicht nog andere mogelijkheden zijn om ouders van jonge kinderen te verplichten de Nederlandse taal te leren’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.