Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet houdt vast aan zelf betalen rollator

Het kabinet wil vooralsnog vasthouden aan de beoogde maatregel dat mensen loophulpmiddelen zoals rollators voortaan zelf moeten kopen. Dat zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Kabinet houdt vast aan zelf betalen rollator

Schippers wees daarmee een verzoek af van de PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA. PVV-Kamerlid Fleur Agema had er op dinsdag voor gepleit dat krukken, rollators en andere hulpmiddelen bij het lopen toch weer terugkomen in het basispakket. Door bezuinigingen dreigen deze hier per 2011 uit te vallen.

Onafhankelijk
Agema vindt het belangrijk dat ouderen makkelijk van dit soort hulpmiddelen gebruik kunnen blijven maken. ‘Het is zo ongelooflijk belangrijk voor ouderen die er onafhankelijk door blijven.’ Agema vreest een toename van het aantal valincidenten. Want: ‘Nu al raken elk jaar 15.000 ouderen gewond door een val in huis. Van hen overlijdt de helft binnen een jaar.’

Tweedehands
Het ‘voor eigen rekening kopen’ is acceptabel, vindt Schippers echter. Zeker omdat er een tweedehandsmarkt ontstaat als de hulpmiddelen niet meer standaard vergoed worden. Nu is die er nog niet, omdat iedereen recht heeft op een nieuw loophulpmiddel. Schippers betwist het belang van de rollator niet. ‘Ze zijn niet weg te denken en ik wil niets afdoen aan het belang ervan. Maar ik denk dat dit verantwoord is.’ De bewindsvrouw zegt af te wachten of meer partijen in de Kamer de PVV op dit punt steunen.

Basispakket
Ze verzekerde de Kamer verder dat de loopstok voor blinden in het basispakket blijft. En ook de anticonceptiepil wordt vergoed voor vrouwen die hem op medische indicatie gebruiken. Over het aantal ivf-behandelingen in het basispakket heeft de minister nog niets besloten. Schippers gaat de komende tijd met deskundigen om de tafel en rapporteert dan terug.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk