Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jorritsma: ‘We doen de transitie niet meer’

‘Het Rijk moet nu echt stoppen met het wijzigen van plannen, want er komt een moment dat we het niet meer doen.’ Dat zegt Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het Financieele Dagblad.
Jorritsma: ‘We doen de transitie niet meer’

Volgens de voorzitter drijft het Rijk de gemeenten tot wanhoop door te overwegen om een groep zwaar gehandicapte mensen onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ) te laten vallen in plaats van bij de gemeenten onder te brengen. Zo wordt het geld, zo’n 200 miljoen euro, dat voor deze groep was gereserveerd weer weggehaald bij de gemeenten.

Inkoop

Maar dat geld is volgens Jorritsma al voor een deel uitgegeven. Er zijn verplichtingen met zorgaanbieders aangegaan en er is al zorg ingekocht. Voor ouderen en gehandicapten hadden de gemeenten al voor 1 oktober zorg moeten inkopen. Een deel van de gemeenten heeft die deadline niet gehaald, maar gemeenten die dat wel is gelukt, lopen nu grote financiële risico’s.

Huishoudelijke zorg

Ook wil het Rijk alsnog gaan schuiven in het budget van de huishoudelijke zorg, waar de gemeenten extra geld voor hebben gekregen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.