Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongerenwerkers gaan met de tijd mee

Jongerenwerkers houden gemotiveerd hun vakliteratuur bij. Ze nemen deel aan teamoverleggen en raadplegen diverse websites en tijdschriften voor jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onder 170 jongerenwerkers.
Jongerenwerkers gaan met de tijd mee

De helft van de ondervraagde jongerenwerkers vindt ‘de leefwereld van jongeren’ het belangrijkste onderwerp om bij te houden. Logisch, gezien deze kennis van groot belang is om het contact met de jongeren optimaal te onderhouden. Ook informatie over methodieken, projecten, maatschappelijke- en beleidsontwikkelingen en persoonlijke vaardigheden zoals evalueren en communiceren vinden jongerenwerkers relevant.

Versnippering
Opvallend is dat de informatievoorziening en ondersteuning voor jongerenwerkers vaan versnipperd is. De informatie is verspreid over te veel bronnen, de toegankelijkheid niet optimaal en het overzicht ontbreekt. Het NJi streeft ernaar om de informatievoorzieningen voor de jongerenwerkers te verbeteren.

Opleidingsniveau
Een veelgehoorde uitspraak in de sector is dat het opleidingsniveau van de jongerenwerkers daalt. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn. Bijna 70% van de jongerenwerkers heeft een hbo-opleiding, 24% heeft een opleiding op mbo-niveau en 7% post-hbo of universiteit. Deze resultaten zijn globaal gelijk aan resultaten uit eerder onderzoek.

Lidmaatschap beroepsvereniging
Ook opmerkelijk is dat slechts 9% van de jongerenwerkers lid is van de beroepsvereniging. De redenen daarvoor zijn onbekendheid met de beroepsvereniging (56%) of het nut ervan niet inzien (27%). Van de respondenten geeft 17% aan dat hier te weinig budget voor is.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.