Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongerenwerk moet terug: 2500 werkers extra

Jongeren hebben recht op ruimte. Om samen te komen, vriendschappen te sluiten, en te leren hoe ze zich moeten gedragen in de samenleving. Brancheorganisatie MOgroep pleit voor 2500 jongerenwerkers extra.
Jongerenwerk moet terug: 2500 werkers extra

Jongerenwerkers kunnen jongeren uitdagen hun talenten te ontwikkelen, met hen sporten, hen coachen en corrigeren. En ook de politie inschakelen als er sprake is van criminaliteit.

Tegen harde toon
Tegen de harde toon van media en maatschappij in stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een net gepubliceerd rapport terecht dat hangjongeren niet het probleem zijn van hangjongeren alleen. Het overgrote deel van de hangjongeren is niet crimineel. Repressie alleen lost dan ook niks op.

Preventie

Brancheorganisatie MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening roept de overheid en gemeenten op meer te investeren in preventie. Door meer te investeren in het jongerenwerk. Er zijn genoeg goede voorbeelden waar dat werkt. Zoals project Streetwise in Duiven, Factor G in Gouda, Jongerenwerk van Stichting Welzijn Schiedam. Deze jongerenwerkers benaderen hangjongeren op straat, werken samen met politie, andere organisaties, en met de buurt.

Het rapport Tussen flaneren en schofferen: een constructieve aanpak van het fenomeen hangjongeren van de RMO bevestigt de visie van de bestaande welzijnsorganisaties, volgens de MOgroep.

Ruimte en grenzen
Geef jongeren ruimte én stel grenzen aan onacceptabel gedrag. Bij overlast niet meteen de politie bellen, maar eerst het gesprek aangaan. Met professionals uit de buurt als het even kan. Daar zit het probleem, want er is een tekort van 2500 jongerenwerkers, stelt de brancheorganisatie.

De afgelopen jaren is veel jongerenwerk kapotgemaakt, zegt de MOgroep. Budgetten voor jongerenwerk verdwenen, buurthuizen werden gesloten. Door die bezuinigingen werken in Nederland nog maar 1700 jongerenwerkers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.