Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge slachtoffers mogelijk ook zelf dader

Jonge slachtoffers van geweld hebben een verhoogd risico zelf ook dader te worden. Ze vertonen duidelijk meer risicogedrag dan jongeren die geen slachtoffer waren. Het gaat om zaken zoals spijbelen, drugsgebruik en wapenbezit, dat kan leiden tot (toekomstig) daderschap.
Jonge slachtoffers mogelijk ook zelf dader

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Jonge slachtoffers, jonge daders?’, dat de Amsterdamse politie en de Vrije Universiteit donderdag presenteerden. Onderzoekster Valérie Peeck deed onderzoek naar slachtoffers van geweld op en rond de scholen. Ze stelde onder meer de vraag of slachtoffers ook daders zijn of kunnen worden.

Rechte pad
Peeck stelde vast dat er meer aandacht moet komen voor jonge geweldslachtoffers om toekomstig geweld te voorkomen. ‘Met een aanpak gericht op jonge slachtoffers van geweld is veel winst te behalen’, aldus de onderzoekster. ‘Er is minder nodig om deze risicogroep weer op het rechte pad te brengen dan gewelddadige veelplegers.’

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek organiseert de Amsterdamse politie in het najaar een bijeenkomst met deskundigen.

(c) ANP 2012 alle rechten voorbehouden

Bron: ANP/ANP-Photo/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.