Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jeugdsector: ‘Lichte ambulante hulp moet beter’

De betrokken partijen in de jeugdzorg zijn opvallend eensgezind over het verbeteren van de lichte ambulante hulp. Dat stelt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Ze willen zo veel mogelijk voorkomen dat de problemen van jeugdigen escaleren. Het instituut heeft de standpunten uit de sector geïnventariseerd.
Jeugdsector: 'Lichte ambulante hulp moet beter'

Tot nu toe ontbreekt er een richtinggevende visie, stelt het NJi. ‘Jongeren kunnen nog steeds niet op één plek terecht voor zorg. Het aanbod van lichte hulp is onvoldoende waardoor de druk op de gespecialiseerde jeugdzorg toeneemt. De overheid zoekt een oplossing voor de problemen door verantwoordelijkheden te verschuiven, bepaalde voorzieningen op te heffen of nieuwe instituties op te zetten.’

Inhoudelijk

Met het inventariseren van de standpunten van onder meer VNG, IPO, MOgroep, ActiZ en GGZ-Nederland, wil het Nji een inhoudelijke visie geven op wat er moet gebeuren in de jeugdzorg. Naast de roep om verbetering van de lichte hulp, staan meer samenwerking en minder financieringsstromen hoog in het vaandel bij de betrokkenen. ‘Wie over welke voorzieningen en zorg de regie moet krijgen, daarover verschillen de meningen. En hoe dit alles zich naar de praktijk vertaalt, is niet altijd even duidelijk’, aldus het instituut.

Dossier

Het instituut heeft de opvattingen van belangrijkste organisaties over een mogelijke stelselherziening van de jeugdzorg ondergebracht in een webdossier. De thema’s zijn onder andere: vroegsignalering en vroeghulp, de rol van de gemeente, de functie van Bureau Jeugdzorg, nazorg en financiering.

Vraagstuk

Dit jaar komt minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) met zijn visie over de jeugdzorg en naar alle verwachting met enkele voorstellen om het jeugdzorgstelsel te veranderen. Het NJi wil met het dossier aandacht vragen voor de problemen die volgens de sector moeten worden opgepakt.

Lees ook: Rouvoet gaat nu echt doorpakken in de jeugdzorg

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Als straathoekwerker ervaar ik nog steeds dat welzijnsmedewerkers zoals tiener- jongeren- ambulant jongerenwerkers en straathoekwerkers hier vrijwel geen rol in hebben. Sommige tienerwerkers zien een jongen, die voor deze lichte ambulante hulp in aanmerking komt, 2 tot 3 keer per week. Waarom wordt er bij scholen en hulpverlening niet even gevraagd; ken je ook een tienerwerker bij jullie of heb je contact met een jongerenwerker? En zo ja, even wat kortsluiten met elkaar en deel informatie met elkaar; wie weet wat daar nog uit kan komen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.