Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugd wapenen tegen depressie’

De Rijksuniversiteit Groningen start een grootschalig onderzoek naar het voorkomen van depressies en angststoornissen bij kinderen van ouders met psychische klachten. In Nederland hebben 600.000 volwassenen last van een depressie en 1,1 miljoen mensen kampen met een angststoornis.
'Jeugd wapenen tegen depressie'

Omdat kinderen van deze mensen mogelijk een verhoogd risico lopen om later dezelfde klachten te krijgen, willen onderzoekers kijken of ze de groep kunnen helpen klachten te voorkomen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bekendgemaakt.

Meer kans
Volgens de onderzoekers krijgen lang niet alle kinderen van patiënten met psychische problemen later ook klachten, maar hebben ze er mogelijk wel meer kans op. Dat kan omdat angststoornissen en depressie deels genetisch zijn bepaald en omgevingsfactoren ook een rol spelen.

Weerbaarheid
De onderzoekers hopen de kinderen sterker te kunnen maken, zodat ze niet dezelfde klachten krijgen als hun ouders. Tijdens het preventieonderzoek zullen twee jaar lang tweehonderd kinderen van 8 tot 18 jaar worden gevolgd en krijgen ze weerbaarheidstrainingen. Bij het onderzoek werkt de RUG samen met instellingen voor psychiatrie in Friesland, Leiden en Groningen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.