Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Islamitische leerlingen willen thuis les

De ouders van ongeveer honderd leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) willen dat hun kinderen volgend schooljaar thuis les krijgen.
Islamitische leerlingen willen thuis les

De school voor voortgezet onderwijs moet na de zomer de deuren sluiten. De vaders en moeders zeggen dat ze geen andere school hebben kunnen vinden die past bij hun religieuze identiteit. Ze hebben dit laten weten in een brief aan de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (educatie, PvdA).

Leerplicht
Asscher zei vrijdag echter dat hij niet zal accepteren dat de kinderen thuis les krijgen. Volgens hem hebben de kinderen een grotere kans om te slagen in de Nederlandse samenleving als zij gewoon op school zitten. ‘Ik vind dat de leerplicht en het recht op een kans in de samenleving boven de orthodoxie van de ouders gaat.’

Juridische procedures
De wethouder heeft de ouders per brief over zijn standpunt geïnformeerd en heeft binnenkort ook een gesprek met ze. Als de twee partijen het dan niet eens worden, volgen er mogelijk juridische procedures. De wethouder deed zijn uitspraken naar aanleiding van onderzoek van het radio 1-programma Argos. Dat besteedt zaterdag aandacht aan de kwestie.

Inspectie
Het Islamitisch College Amsterdam moet dicht omdat het te weinig leerlingen heeft en omdat de kwaliteit van het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat is. Dit schooljaar mochten er al geen nieuwe leerlingen meer bij. De kinderen die al op school zaten, kregen een jaar de tijd om een andere onderwijsinstelling te vinden. Bij de meesten is dat inmiddels gelukt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / Foto: ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.